[主機板] 如果塊主機版出廠bios版本唔支援我粒CPU,咁要點更新?

我上塊主機版官網睇到,bios版本 2.60先支援我粒860k, 咁我要點更新?
因為我冇舊CPU,所以想知可唔可以照用860k開機,再上官網down bios更新

如果用新U可以開到機就可以上官網down bios更新

如果用新U可以開到機就可以上官網down bios更新
志雷馬 發表於 2014-11-27 21:53

其實我打算去中田買料順便幫手砌,如果開唔到機的話,佢地會唔會幫我更新埋

回覆 3# cherie3133

其實我試過2次 係開到機 只係開機畫面CPU顯示為UNKNOWN
同埋要入CMOS 手動SET番CPU 頻率 按F10 就入到WINDOWS

回覆 1# cherie3133

想當年買左ASUS RAMPAGE EXTREME第一代+Q6600
點知過一排又出左Q9
心癢癢走去換
換左番黎,開機UNKNOWN CPU   
但係又入到window做到野冇問題喎,
好啦去ASUS官網更新BIOS,
點知新BIOS撞我張RAID咭
攪到焗住要用舊BIOS,仲要新BIOS冇舊BIOS咁好超,真係吹漲

BIOS呢家野真係要比多少少時間搵人做白老鼠

回覆  cherie3133

其實我試過2次 係開到機 只係開機畫面CPU顯示為UNKNOWN
同埋要入CMOS 手動SET番CPU 頻 ...
志雷馬 發表於 2014-11-27 23:27

唔一定塊塊得, 有D會真係開唔到

唔一定塊塊得, 有D會真係開唔到
KinChungE 發表於 2014-11-28 00:57

如果真係開唔到,可唔可以叫中田d staff幫我更新埋

如果真係開唔到,可唔可以叫中田d staff幫我更新埋
cherie3133 發表於 2014-11-28 18:48

如果你俾錢佢砌埋機, 應該冇問題 (前提係佢要有岩用既CPU, AMD真係唔敢講)
否則請拎上代理

如果你俾錢佢砌埋機, 應該冇問題 (前提係佢要有岩用既CPU, AMD真係唔敢講)
否則請拎上代理 ...
KinChungE 發表於 2014-11-28 19:09

咁大間centralfield唔會一個AMD CPU都無掛