[中央處理器] 想砌最低功耗電腦 做server 求CPU介紹。

小弟想砌部2000蚊,最慳電最靜既電腦。
但小弟近年無出SSP,無睇砌機鋪頭資料
Haswell 已經22nm
想知市面有咩最低功耗CPU可以選擇?
有Atom嗎?

低功耗省電有Celeron / Pentium J
on board, TDP 10W, 無風扇
ASRock 華擎 Q1900-ITX DDR3 SODIMM,U3S3,HDMI,Mini-ITX M/B with intel Quad Core J1900 (2GHz) CPU        HK$ 568

回覆 2# yjfoeg

嘩,前輩睇落好正喎,原來宜家底板+CPU 可以咁平啊,又唔洗風扇,只欠hyper-r 技術支援就完美喇!
我睇intel官網好亂,又唔知香港邊隻型號有。你睇咩網摷到架?
因為自己揀到最岩心水最好嘛。

先謝過你

回覆 4# acdebby
Jumbo,中田,仲有Comdex

小弟想砌部2000蚊,最慳電最靜既電腦。
但小弟近年無出SSP,無睇砌機鋪頭資料
Haswell 已經22nm
想知市面有 ...
acdebby 發表於 2014-11-28 23:00

N54L

J1900最衰無sata3

J1900最衰無sata3
patricktang 發表於 2014-11-29 21:28

可能有 sata3 驚會比你發現隻 sdd 跑唔足速

可能有 sata3 驚會比你發現隻 sdd 跑唔足速
Aries 發表於 2014-11-29 21:38

咁j1900夠唔夠力推軟raid?

咁j1900夠唔夠力推軟raid?
arthur8523 發表於 2014-11-29 21:43

十年前既 CPU 都係咁 RAID 啦 ,有咩話唔得
不過你行SSD 不如買 AM1 ,有 SATA3

回覆 10# Aries
AMD冇Dual channel,省電呢個問題都唔得