[主機板] 中伏!! 我塊技嘉B85M-D3V少咗一相電!!

是咁的, 半年前幫人齊咗部Gigabyte B85M-D3V, 貪佢性價比高用料幾好
最近到我幫屋企人砌多部B85M-D3V + G3258, 翻到屋企拆開都砌到一半, 臨裝埋個Heatsink時發覺..............

一, 二, 三, 得三相電?? 點解少咗一相電架!!!

我去Comdex個網睇過先買, 揀呢塊板都係貪佢足料有4相, 可以超下粒G3258!!!

佢個技嘉官網都仲係4相電!!!
official site.jpg

呢種偷工減料嘅行為完全不能接受!!! 根本就係欺騙公眾, 違法商品說明條例!!!
我好憤怒......點解一間咁出名嘅底板大廠可以做埋D咁鬼鼠嘅嘢!!!

你果塊係Rev 2.1
http://www.gigabyte.tw/products/product-page.aspx?pid=5005#ov
技嘉板成日都會轉version...同一塊板型號都可能會換幾次樣

你果塊係Rev 2.1

技嘉板成日都會轉version...同一塊板型號都可能會換幾次樣
danny9428 發表於 2014-12-3 12:58

我完全接受唔到囖......
呢個係違法咗商品說明條例, 買板根本無人會list個rev出來, 香港所有鋪都就咁寫model name就算
咁同D海味鋪個標價, 大大隻寫$100, 細細隻字寫每錢計有咩分別?
技嘉根本係搏人睇唔到!!!

騙徒既手法真係層出不窮,咁樣偷料都有

笑了............甘大就被你發現
可能小左10粒系電容你都唔知

夠amp 你用就得啦....平價板cut cost 正路架喎...
比左你又無用咪嘥料

笑了............甘大就被你發現
可能小左10粒系電容你都唔知
qqxp 發表於 2014-12-3 13:11

偷電容果D未必直接對塊板個性能有影響, 都算......
但3相電同4相電, 關乎到G3258可以超到幾多, 我買呢塊板都係唸住超G3258

回覆 6# O人

平價板cut cost 正路架喎... < 呢個唔係理由喎...
姐係你買架平車少左個輪 人地同你講三個輪都行得嫁!

夠amp 你用就得啦....平價板cut cost 正路架喎...
比左你又無用咪嘥料
O人 發表於 2014-12-3 13:12

咁又唔係咁講啦......
3相同4相, 差好遠好遠的, 以一相電25W咁計, 行粒Dual Core G3258, Full Load的話3相已經接近極限
4相電就會多25%空間可以做buffer, 塊板都耐用D

而且重點係, Gigabyte呢間嘢, 誠信有問題
其他板廠個個都有cost down, 但人地會出個新model名
但gigabyte故意唔出新model, 用改revision來混餚視聽
人地出revision一般都係bug fix, 佢出revision就為cost down