[操作疑難] 幾年前好興 AMD 開核, 開核失敗係咪會有以下徵兆?

全新 Windows 7, 我用自家機 VM 全新裝好地地, 一倒落部真機, IE 及 Chrome 上乜網都話 HTTPS certificate error, 畫面不時出紅色花痕/黑色空位, 可 cap screen cap 到, 裝 Office 2013 會 crash setup.exe, 裝 Office 2010, 入乜 key 都話錯, 但用同一 setup 檔案及 key, 用另一部機試係冇問題...

真機用 Sempron 140, AsRock N68C-S UCC, 以前用開 Windows XP 都冇問題

好似vm本身用唔同 driver

via HKEPC Reader for Android

好似vm本身用唔同 driver

via HKEPC Reader for Android
gbaxp 發表於 2014-12-8 17:01

呢個唔關事, 唔再存在既 hardware, 根本唔會 load driver...

回覆 1# justiceice
你試下關番個核再boot入windows, 睇吓重有無問題
唔得就關核+重裝

回覆  justiceice
你試下關番個核再boot入windows, 睇吓重有無問題
唔得就關核+重裝. ...
q_p 發表於 2014-12-8 19:16

部機唔係我, 要 set BIOS 我要山長水遠去

回覆 5# justiceice
開核失敗---應該成功開左粒有缺陷嘅核先arm....
try set cpu affinity disable the 4th core?

回覆  justiceice
開核失敗---應該成功開左粒有缺陷嘅核先arm....
try set cpu affinity disable the 4th  ...
q_p 發表於 2014-12-8 19:18

Sempron 140本身係單核
開完核先變雙核
冇4th core

回覆 7# KinChungE
俾師兄捉到了~

用intel burn test試下粒U穩定性
http://intelburntest.en.lo4d.com/

結果都係要直接上門改 BIOS setting, 加電壓到 1.425V 都係唔穩定, 結果唔再開核, 慢到核爆

多謝各位