[產品資訊] 原來 gigabyte 底板係台灣一早轉左 4 年保喎

普通既就 4 年

gaming 或 oc 系列都仲要 5 年 tim wor

點解我地香港無份?

大陸都有份喎 (大陸 4 年, 原來 2011 年已經開始左轉 4 年 )

asus係台灣其實都係4年保...
只可以話香港始終係香港

ps: 其實硬件野普遍係香港3年保 係台灣幾乎都會係4年? 見台灣好鐘意玩3+1做宣傳...

以 intel 變 socket 速度 (年零就轉一次)
保 10 年都無用
香港間間都 : 壞親板下下都要返廠維修等幾個禮拜
一出事變相迫買多塊  
攪掂 turn around 好過加保

以 intel 變 socket 速度 (年零就轉一次)
保 10 年都無用
香港間間都 : 壞親板下下都要返廠維修等幾個禮拜
...
stetm 發表於 2014-12-9 07:26

以前或者係嘅。
依家就可能對好多人都唔係囉。
依家個個都係玩手機多過電腦。
所以電腦壞咗要等幾個星期,根本已經唔係一個問題。
再者,即使要用電腦,好多人屋企都已經唔止一部電腦,枱機壞咗都仲可以有Notebook頂住先。

再者,依家CPU對於一般用途真係性能過剩。所以,Intel轉唔轉Socket,根本就完全唔關事。

回覆 4# mdws2002

ching 你太高估平板
無錯, 好多簡單野例如通訊
9 x 9 人轉左去用手機/平板
邊重有人儍痴痴用 email 聯絡 (除左商用)
亦大把人用 手機/平板 玩手遊/睇戲
打機發燒友亦俾 console 搶去唔少
但 serious work (e.g., WORD/spreadsheet/presentation) 可以講平板有排都追唔到 PC (唔想提動物機用戶)

如果唔做上面嘅野, 其實唔需要買 PC, turnaround 幾耐關仁    因為部 PC 純觀賞用

回覆  mdws2002

ching 你太高估平板
無錯, 好多簡單野例如通訊
9 x 9 人轉左去用手機/平板
邊重有人儍 ...
Botti 發表於 2014-12-9 09:36

我從來都無高估平板。
我只係話現今好多人屋企都已經唔止一部電腦。(可以係幾部Desktop,可以係Notebook + Desktop,相信上面嗰位師兄所謂嘅一壞咗塊板就要買另一塊頂住先嘅,應該唔會係貧困家庭吧?)

所以,我只係想講,有得保,但等下;好過係完全無得保吧?(雖則好多師兄其實都唔太Care個保養。)

幾部desktop但係幾部都各自有人用

小弟屋企情況正是如此

我自己根本就唔介意個保養,有乜事就換板,壞個塊等佢慢慢整,整好就賣左佢。
我自己做野 NB 根本做唔到,所以無左部Desktop就好煩,等4個星期我會俾客鬧死。

香港可能市場細, 唔想比甘長保

我自己根本就唔介意個保養,有乜事就換板,壞個塊等佢慢慢整,整好就賣左佢。
我自己做野 NB 根本做唔到, ...
ocake99 發表於 2014-12-9 10:32

如果用左一/兩年 死板
等下都可接受, 話哂而家 product cycle 咁短 (很久以前 1 個 chipset 系列可以好耐), 代理未必有庫存換

但試過買左幾個禮拜唔夠就自殺
代理居然都話要等 4 - 6 禮拜
真係 $%##@!!@