[電腦組合] 窮人砌機 intel i3-4130 vs Althon X4-860K

AMD
CPU: AMD,Athlon X4-860K,3.7GHz,~4GHz        $558
MSI A78M-E35, A78, MATX, FM2+, 2*DDR3, Graphic by CPU        $499
$Total 1057

INTEL
CPU: Intel,Core,i3-4130 $850
MSI H81M-P33-V2, H81, MATX, LGA1150, 2*DDR3, Graphic by CPU $425
Total: $1275

近排部家人部機 AMD X2-240 成日撻唔著, 牛又換左都唔掂
iphone 又抽唔到, 無錢, 唯有平平地換 d cheap 野用
本身已有 Display Card R260X, 1TB HD,
平時佢打 d 低要求機, 仲打緊 L4D2
所以唔使幾勁
咁用 intel 組合定 AMD 組合好?

其實冇咩所謂 我用緊760K + 4GB 1600 RAM  + 6850 打L4D2 都冇問題 所以如果一般普通用 冇咩大要求 可以用860K 因為SET野平D 但係你可能要考慮下買過把CPU FAN 因為AMD原廠好雞 又噪 我平平地幾十蚊都換左把超頻三

有冇試下條 ram 有冇事 ?

打機黎講 860k抵玩過i3
iphone我都抽唔到

有冇試下條 ram 有冇事 ?
RockYou 發表於 2014-12-9 17:16

而家插緊 4條 1GB
廢事煩了, 都唔知壞乜

其實三四個月前已經開始咁, 換左隻牛好左 d
近來又嚴重返

如小打勁大食game,就 i3 la,如要打大食game i3 + display card

而家插緊 4條 1GB
廢事煩了, 都唔知壞乜

近來又嚴重返 ...
sophinic 發表於 9-12-2014 05:48 PM

你選個塊板得 2x DIMM DDR3

你選個塊板得 2x DIMM DDR3
dom 發表於 2014-12-9 18:06

佢舊機應該係4條 1g ddr2?

佢舊機應該係4條 1g ddr2?
s20021139 發表於 2014-12-9 18:21

x2 240 ddr2 同 ddr3 都得

而家插緊 4條 1GB
廢事煩了, 都唔知壞乜

近來又嚴重返 ...
sophinic 發表於 2014-12-9 17:48

如果係 ram 有事, 你換板換 u 一樣會有問題
run 下 memtest 吧