[操作疑難] ASUS P7P55D-E LX 加裝SSD問題

是甘的,小弟最近買左Transcend SSD370 256GB,想加裝在P7P55D-E LX 底板到。
當裝左起底板SATA3 6GB 白色插頭後,起BLO都有SET到需要的SETTING,但最後都係REND 360MB/S WRITE 180MB/S,去唔盡所有野。
之後又在插底板SATA2 3GB藍色插頭試下,係可以用盡SATA2 3GB,讀數有REND 260MB/S WRITE 253MB/S。
我打過電話上漢科,佢都話SATA3 6GB頭未必認到,而SATA2 3GB就必定認到,佢話我節哀順變。。。

但我醒起一樣野,就係底板PCI插位,我聽過有SATA3廣充卡可以插起PCI到,係唔係可以唔用底板本身的SATA3就甘用廣充卡代替,甘就可以用盡SSD 本身的REND和WRITE??

問題:
1. 我塊ASUS P7P55D-E LX底板PCI插位去唔去到6gb/s??
2. 我應該用本身SATA3還是用SATA2使用SSD?

插SATA2

PCI有沒有6gb/s?

回復 1 #btgirl1231

Sata3都快過Sata2啦   你插去Sata2做咩 仲有pci係唔夠快去行Sata3嘅卡 一定要用PCI-e 其實野等第個ching去補充

回復 btgirl1231

Sata3都快過Sata2啦   你插去Sata2做咩 仲有pci係唔夠快去行Sata3嘅卡 一定要用P ...
brian1024 發表於 2014-12-9 22:39

點解唔用SATA3係因為用唔盡,塊底板係2010年12買的,果陣時SATA3還是試驗期,好多野都未認到,所以現在新買的SSD認唔到用唔盡SSD個速度,好陰公。
PCI去唔去到SATA3個速度??如果可以我會去買張SATA III擴充卡PCI

回復 3 #btgirl1231

應該要用PCI-e先得我諗
就咁睇你搵張PCI-e x1嘅Sata3卡就OK
不過就算你買左卡唔一定快到你feel 夠用就OK

p7p55d-e lx 擴充槽:
1 x PCIe 2.0 x16
4 x PCIe 2.0 x1 (2.5 GT/s, 灰色)
2 x PCI

5系板果堆pci-e x1只有1.0標準 插落去都係sata 2速度...

我想問下,底板藍色PCI和白色好短的PCI有幾多速度?

回復 6 #btgirl1231

兩者都係PCI-e 藍色係PCI-e x16. 白色嘅係PCI-e x1

回復 btgirl1231

兩者都係PCI-e 藍色係PCI-e x16. 白色嘅係PCI-e x1
brian1024 發表於 2014-12-9 23:03

甘另外果2個藍色PCI係咩?

pci standard bandwidth - 133 mb/s
pci-e 1.0 x1  bandwidth (2.5gt/s)- 250 mb/s

老實講 你插張sata3卡 張卡本身都唔係用原生chip
速度你預同你用板上marvell chip都係得360mb/s左右波

5系板果堆pci-e x1只有1.0標準 插落去都係sata 2速度...
danny9428 發表於 2014-12-9 22:54

甘姐係我買SATA III擴充卡PCI-E都係去唔到SATA3 6gb/s的速度,因為4個PCI 2.0 X1和2個PCI都慢過SATA3??