[開箱] 搬新屋砌新機, 冷門 Z97 開箱, Biostar Z97Z7

如果大家仲記得我的話應該好耐無出現過 , 話說上次我整左部咁的機 :
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1
不過 A85+5800K 就真係唔涼同埋反應比起 Intel 真係明顯地差所以除左機箱火牛風扇好快就賣走左
然後貪輕用回Notebook差不多成年, 個 Spec 還要是這樣 :

Sony Vaio G118
Core Solo U1500
2GB DDR2
Kingspec PA18.6 64G (←機體慢無甚麼所謂, 但這個真的慢得不能接受, 不過ZIF無選擇)

好了, 有點忍夠, 無錢洗都買左板U RAM先 :
Core i5 4460 (散裝, 我認我Cheap, 中6合彩先索K ok? )
Biostar Z97Z7
雜牌 4G 2條
PC-A05NB 機箱(機
其他野無錢買所以未決定, 大家可以幫我投下票

咁塊板就是這樣

CPU位就咁咁咁, 不過這種供電對於 non-K 的 CPU 已經很有餘 (對著 K 不亂來也很有餘...)

後面就咁咁咁... (Audio 位鍍金有點像多年前 SB Live CT4620)

依然都係分離接地 / 獨立穩壓 / 前置輸出會經耳放擴大的Audio位

而熄燈的時候就會咁.... (Debug燈有溫度睇)

5個風扇位都係PWM, 可以收返埋條 PWM Y-Cable

M2 位, 繼續儲錢買 SSD......

還有SATA Express, 不過我應該會買M2算

LN2 switch... 都係有K先算

同上次一樣效能測試會直接Skip, 成街都係5GHz睇我粒野超唔到行3.4幹麼

直接跳到音質測試部分
整體印象其實同 A85S3+ 相約, 同樣在 SE215 上測試亦都係低音向, 高音相對 A85S3+ 朦朧的程況有一點分別, 比較少濛底, 但未去到脫胎換骨的程度
同時之前 A85S3+ 前置面板的輸出間中會有底噪, Z97Z7 就有明顯改善
都是那句, 用黎同千幾二千的卡比, 無得比, 因為成塊板都買到
但夠唔夠在用 IEM 的時候滿足基本推力要求而唔腳軟? 我覺得夠.

之後如果有空閒時間可能會 Mod 一下 Onboard Sound 部分, 到時會另外再講

師兄似乎好鐘情於生物星
上一post都係biostar板x2

好似扮足ASUS, FF下都唔錯

散裝 i5 4460買咗幾錢 ? 邊度買 ?

師兄似乎好鐘情於生物星
上一post都係biostar板x2
danny9428 發表於 2014-12-24 15:59

你見我上一個/上上一個/上上上一個其實都應該係...
咁本身唔會特別揾d野黎挑, 我覺得OK咪用, 用開咪繼續...
我有用過A牌E牌J牌M牌S牌的時候相對地少講姐....
而且最近都是在用舊Notebook唔通舊Vaio都有人有興趣開箱麼...

散裝 i5 4460買咗幾錢 ? 邊度買 ?
HDD-40MB 發表於 2014-12-24 16:05

咪又係場中, 自己揾下啦, 不過無HS跟

散裝 i5 4460???
乜有嫁咩

散裝平好多嗎???
有冇保用??

生物星好野!!