[主機板] Maximus 主板 c1 stepping 一問

請問Maximus 主板 c1stepping問題, 是不是只是USB 3.0的問題, 還有沒有其他問題呢?
而這個問題, 嚴重嗎? 有解決辦法?

c1 stepping 是不是只是USB 3.0的問題
tsochiwing 發表於 4/1/2015 11:27 PM

唔止架, 但C2 stepping 只修復了USB 3.0掉盤問題
而這個問題, 嚴重嗎?

照我理解唔嚴重, 係電腦從休眠重啓先會掉盤喎

Please read this

利申: 本人不是z87用家, 以上內容皆由網上搜尋所得.

回覆 2# q_p

Thanks Ching.
咁其實除左用c2,仲有無其他方法解決?
係咪陣係win8先有呢個問題?

回覆 3# tsochiwing

INTEL BUG都幾難有其他SOLUTION....

回覆 4# ~你好嗎~

因為我見到話可以修復
http://bbs.pcpop.com/thread-10528152-1-1.html

回覆 5# tsochiwing

係喎@@

http://m.zol.com.cn/diybbs/d102_156432.html

不過似乎只限WIN 8得...?
全能O既m$咁勁~

請問Maximus 主板 c1stepping問題, 是不是只是USB 3.0的問題, 還有沒有其他問題呢?
而這個問題, 嚴重嗎? 有 ...
tsochiwing 發表於 2015-1-4 23:27

Z87用家表示, 根本未出現過問題......

係咪陣係win8先有呢個問題?
tsochiwing 發表於 5/1/2015 07:43 AM

唔q知
(又話係硬件問題逼住intel修正, 跟住MS係Win8又軟件fix到, 我真係 )

Z87用家表示, 根本未出現過問題......
Advanced Ivan 發表於 5/1/2015 11:10 AM

可能你好彩, 因未必隻隻usb3都出事, read this

我懷疑個Win8 fix係唔俾usb3 入休眠狀態(即於休眠中仍然供電), 但搵唔到資料支持呢個猜測