[中央處理器] 為何I5 4460 會快過 I7 950足足20%?

雖然我明白制程的變更, 但真係唔係好清楚點解制程可以咁大影響.
I7 950單核連G860都不如

參照以下網址: http://browser.primatelabs.com/processor-benchmarks

希望有高手解答

回覆 1# 【EndLess】泰利
單核benchmark兩款差唔多啫
model, clock speed, 32bit 單核分數, 32bit 多核分數
Intel Pentium G860, 3000 MHz (2 cores), 2081, 3596
Intel Core i7-950, 3070 MHz (4 cores), 2069, 8086

我明白制程的變更

我唔明, 你可唔可以教下我

架構...正如2粒舊4核都唔夠一粒E3黎
又好似AMD 8核咁,..都係咁比Intel雙核打殘

用 09年科技同14年科技比....隔左5年....i7 950只能想當年啦

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

係一代Core i series太弱
Sandy Bridge係一大級跳

雖然我明白制程的變更, 但真係唔係好清楚點解制程可以咁大影響.
I7 950單核連G860都不如

參照以下網址:

...
【EndLess】泰利 發表於 2015-1-19 21:31

係架構既改良導致效能增長,製程改良都係為慳錢......
戰神GTR R33,今日都會比Golf GTI放星,再鋒利既刀都會有生鏽既一日

架構...正如2粒舊4核都唔夠一粒E3黎
又好似AMD 8核咁,..都係咁比Intel雙核打殘
萌 發表於 2015-1-19 21:47

我又好想睇下 i3 點打殘 8350 喎

嚴格黎講 8350 只係 4 模

再鋒利既刀都會有生鏽既一日
Advanced Ivan 發表於 19/1/2015 10:50 PM

師兄咁解釋都得, 笑死我

我又好想睇下 i3 點打殘 8350 喎

嚴格黎講 8350 只係 4 模
RockYou 發表於 2015-1-19 22:53

咁講可能誇張左但一般情況下i3係快過佢,除非多工

咁講可能誇張左但一般情況下i3係快過佢,除非多工
萌 發表於 2015-1-19 23:19

我又想睇下一般情況係點
如果用 chrome 下網, 聽下歌, 睇下 youtube
唔好話 8350, 我唔覺 5960x 會快過 G3258 幾多喎