[中央處理器] (染紅!) 中國龍芯研究所集1200億收購AMD

x86 拉臣唔係non-transferable嫁咩
佢可以點買
btw
神州龙芯作为中国打破国外芯片垄断的重要载体,通过资本运作手段并购AMD,将AMD的科研优势和龙芯战略组合起来,洋为中用,以夷制夷,未来的中国芯会更加强大。

發佢個夢
美國政府商務部唔會批
AMD 拿住太多 patent + license , 唔會批賣比外國 (特別唔會賣比中資)

真係賣, 
- 美國政府 會block
- 歐盟會 block (有 R&D @ 歐洲)
- Intel 會收翻 x86 授權  = CPU 全廢 ( 當然 到時可以淨整 x86-64 /ARM ONLY CPU , 但係無兼容 x86 搵鬼買)
- GPU 太多 Patent 佢渣住

x86 拉臣唔係non-transferable嫁咩
佢可以點買
btw
神州龙芯作为中国打破国外芯片垄断的重要载体,通 ...
鬼(?) 發表於 2015-1-26 23:16

中國人拎到技術,返到中國你估會唔會變左係INTEL 無X86 授權呀拿?

中國人拎到技術,返到中國你估會唔會變左係INTEL 無X86 授權呀拿?
hippie15 發表於 2015-1-26 23:20

某國家既人最叻係抄
抄完永遠出唔到新野
係ic界黎講唔夠新係輸梗

收購成功既話, amd 買得過. 成個中國咁大個x86市場, 由small player, 變成唯一player.

AMD 做咩搞到宜家要俾人收購 ...
雖然 AMD cpu 市佔唔高,不過好懷疑美國會唔會批

全球 ipv6 都係中國管你地又點睇

收購成功既話, amd 買得過. 成個中國咁大個x86市場, 由small player, 變成唯一player.  ...
1q1q1q 發表於 26-1-2015 11:24 PM

真係既話 永久 BLACKLIST AMD

Intel 會收翻 x86 授權 ,
我好相信中國都會照買
最主要唔係要授權!!!
係要件產品既設計,
除去有威脅既部分,唔賣出口,自己內部用
1200億,印出黎既紙買人地既技術,由無變有,對中國係絕對超值,
作為戰略目的美國無可能賣.....特別係對中國