[主機板] 底板選擇

用緊b75m底板想換新底板同cpu,見h81m同b85m都唔錯,h81m$4xx,b85m多數貴一百蚊
兩款其實分別唔大?
某D型號既b85m比較平,除左得兩條ram槽,用料會差D?
例如:
ASRock  H81M  ~$450
MSI H81M-E34 ~$450

ASRock, B85M ~$500
MSI B85M-E45 ~$500

ASRock, B85M PRO4 ~$550
Gigabyte, B85M-DS3H ~$550

如果筆直唔太緊建議B85,H81 cut得太緊要

回覆 2# lst3245
cut得太緊要?cut左D咩?

e+ 個個都用 pro gamer, 仲以為唔會再有人提 B85 Vanguard

回覆  lst3245
cut得太緊要?cut左D咩?
andykmccc 發表於 2015-2-2 21:00

剩係得2條RAM槽
第日升級又唔方便 USB 3.0 得兩個,唔夠又要買擴充卡

回覆 6# lst3245

如果唔需要咁多ram槽,用兩ram槽既b85又o唔ok?

pro gamer is good

ASUS B85 Vanguard  5 year warranty 無得輸
racing 發表於 2015-2-2 21:07

平靚正

回覆  lst3245

如果唔需要咁多ram槽,用兩ram槽既b85又o唔ok?
andykmccc 發表於 2015-2-2 22:46

其實點解一定要兩條RAM槽?
有D兩條RAM槽既B85仲貴過四條
平就B85M PRO4 $549
5年保就Vanguard B85 $750
靚就B85 PRO GAMER $790
其他就睇個人喜好
G1.Sniper B6
B85-G43 GAMING

同埋如果真係覺得冇需要,夠用
咁咪H81囉 睇筆直啦