[電源器] [求救]新機用緊伏牛...

故仔:
話說想平買電腦放野+上網+睇片,
幾日前去黃金砌機,
砌完出面靚靚仔仔,但今朝check返個List就...

因為部新機只係低階文書機 (最盡要300W電...)
大家覺得呢個火牛有無需要換?
火牛: AYWUN A1-5000 500W

CPU: Intel 2 Cores 2 Threads Celeron G1840 Haswell Refresh (2.8GHz, 2M Cache, LGA 1150)
MOTHERBOARD: ASUS MB AH-81M-K DVI M.ATX BOARD
RAM: Kingston DDR-3 1600MHz 8GB
HD: Seagate 3tb sata3 64mb - 7200rpm
DVD: LG GH24NS SATA 24X DVD Writer
CASE: AYWUN A1-102 (USB3.0) M.ATX Case
火牛: AYWUN A1-5000 500W
顯示器: 19' LCD Mon

點解要換? 就算雞牛唔足火500W都俾到三佰幾火電你, 如果俾隻320W牛你反而你仲驚

亮點:Seagate 3tb

HD: Seagate 3tb sata3 64mb - 7200rpm  <- 我個人覺得呢個都好伏

onboard display 行單條 8GB 即係玩緊你

HD: Seagate 3tb sata3 64mb - 7200rpm
吾係阿仁 發表於 2015-2-4 17:35

睇完你個帖我無言
好在真係"擺野"入去睇

而且SET 3TB俾WINDOWS用都SET好耐
(本身只有2.2TB)

點解要換? 就算雞牛唔足火500W都俾到三佰幾火電你, 如果俾隻320W牛你反而你仲驚 ...
roger88 發表於 2015-2-4 17:25

如果打折夠用,可能唔換
唔放煙花就得

onboard display 行單條 8GB 即係玩緊你
Elatha 發表於 2015-2-4 17:39

有錢買8GB RAM但唔買pentium/pentium g3258,走去買celeron,真係伏中之伏

睇完你個帖我無言
好在真係"擺野"入去睇

而且SET 3TB俾WINDOWS用都SET好耐 ...
fung_peace 發表於 2015-2-4 17:44

你係咪俾個 spec 間鋪頭, 叫自己決定用咩牌子 + model ?