[記憶體] ASRock M3A785GM-LE/128M 加 Ram 問題

本身用緊ddr3 1333 2x2G=4G,想換2x4G,最近見ddr3 1600平過1333,但我底板說明書話十卜"DDR3 1600(OC)"。
"(OC)"是甚麼意思?咁我塊板用唔用到1600 ?
Thanks.

回覆 1# elevenbrother

師兄你都好懒、只會張口問人、不願動手揸找

http://www.asrock.com/mb/memory/M3A785GM-LE128M.pdf

回覆 2# t773777

咁你咪幫下人囉
btw, 點解佢要寫(OC)呢咁?

回覆  t773777

咁你咪幫下人囉
btw, 點解佢要寫(OC)呢咁?
leong0123 發表於 2015-2-13 15:07

外頻同倍頻既關係,應該係

外頻同倍頻既關係,應該係
541023 發表於 2015-2-13 15:46

哦...又係喎,但係果d叫OC架咩?

乜唔係解overclock咩
即係要超頻先可以上得到1600
不過放心買啦 唔會用唔到嘅

回覆 2# t773777

我唔係懒,呢條link我都睇過,就係唔明佢點解寫OC,我都以為係要overclock先用到

不過放心買啦 唔會用唔到嘅 ...
manhoi 發表於 2015-2-13 15:53

其實係因為AM3當年寫住最高支援DDR3-1333...
咁1600對於粒CPU黎講咪係Overclock囉

不過放心買啦 唔會用唔到嘅 ...
manhoi 發表於 2015-2-13 15:53

宜家好多1600都係1333預超上去

以我理解,本身晶片只Support Ram 行DDR3 1333,
但你可以插DDR3 1600落去,BIOS Set Ram行1600,
但咁係Overclock,所以佢寫OC.

當然你可以唔Set Ram行1600,Set行1333,一樣用到.