[主機板] z68底板供電問題

自己用緊MP-Z68 extreme/HI09-Z底板 供電如下
4+1+1供電,四相CPU供電MOS是一上一下(下圖紅色區域),一相VTT供電MOSFET一上二下(下圖藍色區域), 一相集成GPU供電MOSFET一上二下(下圖綠色區域)

想問下如果我係BIOS 關閉內顯  用獨立顯示咭
敢內顯供電個相電 係咪以後都唔會用到?
可唔可以轉俾CPU供電

依唔係5+1咩
利申 爬文人地講

依唔係5+1咩
利申 爬文人地講
wilson030 發表於 2015-2-15 17:10

...我搵到幾個source 呢條Link針對塊板既問題 其實我都唔清楚邊個先啱
http://www.pceva.com.cn/thread-32591-1-1.html

...我搵到幾個source 呢條Link針對塊板既問題 其實我都唔清楚邊個先啱
raymondkwa 發表於 2015-2-15 17:37

http://www.hkepc.com/6806

wilson030 發表於 2015-2-15 17:41

...敢內顯供電個+1相電 係咪以後都唔會用到?

回覆 5# raymondkwa
只供內顯用, 無得夾埋供CPU Cores

回覆 3# raymondkwa
回覆 4# wilson030
hkepc錯

官網寫住"4+1+1 Phase CPU Power Support"

technical answer:
this motherboard uses 4/3/2/1 + 1 Phase PWM Controller RT8859M
it cannot generate 5 seperate phases for CPU Cores
"5+1" simply reveals that the article writer is incompetent.
simply substracting 1 from the inductor count is naive.
^勿怪我恨批, 正所謂愛之深恨之切.