[其他] 升級for打機,有2個打算請師兄幫手選擇

現使用以下組合想再升級,現有2個打算
i7 3770k
asus m5g
corsair 16gb 1600mhz ram
galax exoc gtx970
corsair hx650
plextor m6s 126GB x2 (raid 0)
機箱Fractal design midi r2

1.升級4770K+M7F 其他保留
2.升級5820K+R5E+16GB RAM 其他保留 (呢個PLAN有待證實機箱裝唔裝得落R5E,有機會裝到板但係會令走線位用唔到)

如果純FOR打機應該選擇PLAN 1或2會比較合適?

多謝2位師兄意見,但係用2呢個PLAN最主要係R5E係EATX個問題,我都搵緊解決方法同要證實
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2171989&extra=page%3D1

多謝2位師兄意見,但係用2呢個PLAN最主要係R5E係EATX個問題,我都搵緊解決方法同要證實
...
m1ming 發表於 2015-2-26 10:26

都5820K+R5E囉
點解唔換埋個箱
最多啲舊件咪二手區見

都5820K+R5E囉
點解唔換埋個箱
最多啲舊件咪二手區見
wilson030 發表於 2015-2-26 10:33

放電腦個櫃擺箱空間有限,而R2換左都係一個月未夠
而家用R2已經好炆水..

放電腦個櫃擺箱空間有限,而R2換左都係一個月未夠
而家用R2已經好炆水.. ...
m1ming 發表於 2015-2-26 10:37

可以放到幾大?

另外想問多句
如果唔會玩雙卡係咪無需要用到5930K?5820K已經足夠?

另外想問多句
如果唔會玩雙卡係咪無需要用到5930K?5820K已經足夠?
m1ming 發表於 2015-2-26 10:38

可以咁講
但難保你第日唔玩麻

可以放到幾大?
wilson030 發表於 2015-2-26 10:38

R2已經極限,R2的SIZE已經係放機箱個極限