[中央處理器] 打機用, i7-4790K or 5930K ?

請問, 打機用, 應該選 i7-4790K 4.0G/4CORE or 5930K 3.5G/6CORE

i7-5960X

回覆 1# jocobo

future-proof 5930k ,  而家冇DirectX12 ge games = I7-4790k (而家de games連用到4核ge games都寥寥可數。)

回覆  jocobo

future-proof 5930k ,  而家冇DirectX12 ge games = I7-4790k (而家de games連用到4 ...
Archvictoros 發表於 2015-3-8 15:33

真係用到4核都寥寥可數
諗真D先講喎

回覆 4# 541023

大部分games 冇DX12優化用唔到3核, 如Cities XXL(長期單核,其他3核占少少,因為software programming對多核優化渣;用到多核ge如Crysis3,Farcry4等等。  你expect玩de巨作如GTA5等超4核會好de。)  甘講有冇問題?

回覆  541023

大部分games 冇DX12優化用唔到3核, 如Cities XXL(長期單核,其他3核占少少,因為sof ...
Archvictoros 發表於 2015-3-8 15:46

PVZ GW,GW2,BF4,PLANETSIDE2,CS:GO我玩開得呢幾隻GAME,但係全部都食得晒我12格CPU喎

回覆 6# 541023

除左主單核,食其他核幾多%? 我有可能真系好少玩games。  唸唔到連Guild wars2 都食6核12線程(GW2用DX9)。  請問你用咩CPU?

回覆  541023

除左主單核,食其他核幾多%? 我有可能真系好少玩games。  唸唔到連Guild wars2 都食6 ...
Archvictoros 發表於 2015-3-8 15:56
12格都係20-30%跳

回覆 8# 541023

I see.  甘就要5930K 啦。 有direct X12 ge games 應該會平均地食12線程50%左右。

其實都幾難揀 6核係可造之材
但而家黎講 高頻4790K打機 > 低頻5930K
雖然...5930K可以超返上4G+既