[開箱] CMSTORM GX550 80PLUS Bronze火牛開箱

因為我隻用左6年既DELTA SERVER POWER 550 前幾日懷疑遇到潮濕天後終於香左,但現在又冇太大動力想成套機upgrade,唯有去腦場打個轉睇下買隻差唔多spec但的牛代替。

行左幾間舖後,最後睇中左呢隻CM的GX550,本來都係諗住拿拿聲拎返屋企換,但腳痕行去A SHOP坐下吹水時手痕拆來檢查下,又發現好似唔錯,所以我又做個開箱分享下比大家。

老實講我買佢的原因係因為見到GX系列80 PLUS Bronze 同埋日系電容,又賣5百幾蚊,平平地用來代替我隻舊牛真係唔錯。

雙6+2PIN及6個SATA供電口,對我來講其實夠有突,其他配置例如ACTIVE PFC 0.9、各國安規證明等都係現今世代的品牌火牛必備條件。

整隻火牛全黑色設計,配線亦係用黑色併線,比起用蛇網,在一般機箱要走背線方便好多,而且線真係夠長,比起我隻SERVER POWER 550的線長,走線時唔洗就來就去,呢點值得讚。

火牛除了零件及電容外,另外一樣重要注意的地方,就係電線規格,好多平牛即使係24PIN都係用20AWG,而呢隻GX550的線,24 PIN, 4+4, 6+2, SATA線都係用18AWG。呢點我覺得幾緊要,因為一些食幾大電流的Display card,如果電線的銅線粗度幼,電阻會增加從而電線都會好熱。

4 4.jpg

佢的24pin及4+4pin,都係採用側扣設計,比起傳統的扣位設計,側扣設計上板係易插一些。

6 2.jpg

6+2 PIN就係採用起另一個頭飛線出來的方式,因此亦突顯出銅線採18AWG的重要性。

兩組共6個頭的SATA電源線,夠比一隻ROM及5隻HARDDISK用,550W來講算OK的了。
總括來講,我呢D平時打下機上網用途的用家來講,呢隻GX550算性價比及用料在市場上十分合理之選了。

隻牛係Microworks代理,個盒張貼紙寫有維修快遞服務,有事可以上網填表叫速遞黎收件,整返後速遞返比個客,呢樣服務好,慳返拎出去交維修既時間,不過我就唔希望用到啦。

點解唔買G550M?價錢好似貴2,30蚊
d線有半CM唔會好d?

d線有半CM唔會好d?
mark2010 發表於 2015-3-10 02:44 PM

全日系電容優先考慮

我今日在中田買左隻650w, 但係另一家代理做保養

取代GXII PRO?大家都五年保,GX就貴幾十蚊

G550M 唔係全日系電容 ???
racing 發表於 2015-3-10 21:06

OEM CTW

d線有半CM唔會好d?
mark2010 發表於 2015-3-10 14:44

我都係咁諗XD

我今日在中田買左隻650w, 但係另一家代理做保養
牛丸 發表於 2015-3-10 20:59

如果我無記錯,中田Antec/ CM牛,頭一年1換1,你可以打去問下

G550M 唔係全日系電容 ???
racing 發表於 2015-3-10 21:06

重有官網都冇特別標示佢係全日系電容
''使用高品质大电容及固态电容,抗电磁干扰能力强''