[操作疑難] Intel CPU問題(Photoshop應用)

話說有親戚想換機
唔打機唔剪片
只係最多會上網同用photoshop姐…

咁到底要用到邊級既CPU呢?

話說有親戚想換機
唔打機唔剪片

咁到底要用到邊級既CPU呢? ...
柏斯 發表於 2015-3-16 13:37

Core i7 EPC標準

有錢就 i5 + 8gb ram + ssd 或没上限.

没錢就 i3 + 8gb ram + harddisk

話說有親戚想換機
唔打機唔剪片

咁到底要用到邊級既CPU呢? ...
柏斯 發表於 2015-3-16 13:37

預算夠就i7, 唔夠就i3, RAM起碼要16GB, 最好配埋SSD

預算夠就i7, 唔夠就i3, RAM起碼要16GB, 最好配埋SSD
AC360 發表於 16/3/2015 16:46

其實預算係o岩o岩夠i5+2x8GB
只不過我唔知淨玩photoshop駛唔駛去到i5咁高級姐
(用家為60歲,愛好影D相既退休人仕,就算用photoshop都應該用唔盡其功能o個類人,現用C2D中底階U)

至於SSD…唔想幫佢重裝window,所以唔太想買

(用家為60歲,愛好影D相既 ...
柏斯 發表於 2015-3-16 17:45

PHOTOSHOP淨係美白果D,當然唔洗I5啦,但有時多RAW就要了

行xp的話換新chipset一定要了
現在好多硬件無driver for xp

行xp的話換新chipset一定要了
現在好多硬件無driver for xp
美奈子廚 發表於 16/3/2015 18:06

早兩個月裝o左 Win7落新HDD度
所以本身預算係板U Ram

可以由HDD直過落隻SSD, 唔需要重裝

photoshop就要勁多ram + SSD