[其他] 討論:gpu既發展其實係咪快過cpu?

d人炒股都係用cuda core黎run code (明顯比xeon快好多倍)
科學運算都係用顯卡

gpu可以做到好多個cores
但係xeon最多都只係10 cores 20 threads
點解可以差咁遠

定係根本cpu同gpu既研發目標唔同
佢地既cores係兩樣野
所以冇得互相比較

如果大家係一樣既話
咁點解gpu既技術唔可以用係cpu上?

d人炒股都係用cuda core黎run code (明顯比xeon快好多倍)
科學運算都係用顯卡

但 ...
derrickleung65 發表於 2015-3-21 00:40

以前啊SIR敎

cpu  = 專做加減乘除(ALU / FPU)
gpu = 專做畫三角形 加 填充

CPU 畫三角形都得, 計三點拉條直線 每秒可能計到幾十萬個
但GPU 每秒已經畫左億個 , 你玩遊戲高低效分別最主要目的都係畫三角形多與少

ref:
GeForce GTX 590 每秒僅可處理 32 億個三角形
http://www.geforce.com.tw/whats- ... e-of-graphics-page2

CPU同GPU係有分別
CPU係用最短時間EXECUTE完個command
GPU係同時行好多個command
係科學上因為你有好多個particle 一個particle一個command去simulate 所有用gpu有優勢
但如果係command同command之間有好大既依賴性就用cpu會快

宜家重未4k好順

科學運算都係用顯卡

但 ...
derrickleung65 發表於 2015-3-21 00:40

一粒GPU係好多SP
正如你一粒CPU都可以有好長既pipeline, 好多既資源
一粒SP同一個CPU Core係冇可比性

宜家重未4k好順
rayad 發表於 2015-3-21 01:36

https://www.youtube.com/watch?v=xsCIdqIqbgM
睇下咩Game啦... BF4輕鬆秒殺
Crisis 3行4K單卡先GG,但雙卡都系有得打

CPU同GPU 目的唔同, 架構唔同, 冇得比.
CPU 係multi-purpose, GPU做唔到CPU ge野, 但CPU可以做到

回覆 1#

可能係架,cpu改善速度冇咁進取,著重改善功耗.
e家最需要改善速度唔係cpu,樽頸位響儲存裝置度(就算ssd現
今嘅速度同cpu都冇得比),其次係記憶體速度.
以上係對電腦一啲嘅認知.有錯輕責.

gpu 出新野出得好快,
遊戲市場大, gpu 經常都係唔夠用
顯示卡過6個月就唔同價
我3年前用1800蚊買粒i5 2500k, 同2000蚊買6970 比
i5 2500k放出有1000蚊
6970 放出得返400蚊
gpu 總是跌價跌得最快

以前啊SIR敎

cpu  = 專做加減乘除(ALU / FPU)
gpu = 專做畫三角形 加 填充

CPU 畫三角形都得, 計三點拉 ...
hkbaby 發表於 2015-3-21 00:46

但係點解人地話server會用顯卡做主要計算部件?