[其他] 下載機底板唔知點揀

本身有一個M-ATX CASE連TFX火牛,一隻320G CCTV硬碟,一隻2TB CCTV硬碟加光碟機位轉3.5硬碟易插盒。

而家就睇緊底板係用J1800、J1900、J2900定係1037U,另外DDR3L同DDR3之間相比用起身係咪真係會無咁o徙電呢?使唔使特登買DDR3L?

首先,以我記憶所及,如果隻HDD真係專門俾CCTV/others用嘅監控用硬碟,設定上會容許更多寫入錯誤而唔去更正,所以當正常硬碟用會出事。
而DDR3L既問題…
(1.35/1.5)²=0.81
簡單去理解,DDR3L用電量係DDR3既81%左右

俾我就會揀J1900/2900,長期開既download機要夠靜, TDP 10W無咁熱可以fanless,其次係幾多Sata port, 多d之後再擴充

via HKEPC Reader for Android

首先,以我記憶所及,如果隻HDD真係專門俾CCTV/others用嘅監控用硬碟,設定上會容許更多寫入錯誤而唔去更正 ...
yjfoeg 發表於 2015-3-26 10:25

唔該師兄。兩隻硬碟都係WD既AV-GP系列既,話係閉路電視用硬碟,適合長時間開住咁話,所以我就買佐……對應翻應該就係WD而家既紫label

回覆 3# jack0922

多謝師兄,基本上就係個320G裝OS,隻2TB就放快插盒,唔裝光碟機,咁應該係兩個sata都夠用……咁一於就J1900算

唔該師兄。兩隻硬碟都係WD既AV-GP系列既,話係閉路電視用硬碟,適合長時間開住咁話,所以我就買佐……對 ...
Richard_Yip 發表於 2015-3-26 17:48

係呢隻喇
呢類碟要求即時、無間斷寫入, 所以會容許更多寫入錯誤~
但係用黎做BT碟, 可能出錯率又會高D~

係呢隻喇
呢類碟要求即時、無間斷寫入, 所以會容許更多寫入錯誤~
但係用黎做BT碟, 可能出錯率又會高D~ ...
yjfoeg 發表於 2015-3-26 18:46

咁大鑊??!

咁大鑊??!
Richard_Yip 發表於 2015-3-26 18:56

如果要揀, BT碟應該用NAS碟...
e.g. WD Red

回覆 8# yjfoeg

紅色只都係1T起步好似……any way,多謝提醒

BT碟 只推荐用企业级产品 ,频繁写入+24*7 运作+意外断电自保护
譬如ES 系列希捷, toshiba 都有,WD 紫碟

WD 红碟 做NAS存储对密集布置有优化,更侧重降低发热以避免多台硬碟叠放散热不畅。
绿碟 针对AV用,顺序写入读出设计倾向,为获得持续稳定写入或读出视频数据流优化
蓝 黑 桌面/高性能pc用