[操作疑難] BGA1288, PGA988 拆機i5 CPU, 可以點用?

舊HP notebook拆機i5,可以點用?

http://ark.intel.com/products/43 ... r-3M-Cache-2_53-GHz

可以賣到幾錢?

而家重買唔買到itx motherboard?

thanks!!

回覆 1# dds

唔拆仲好,成部賣.

放返落部NOTEBOOK

部nb開機冇野睇,  插hdmi有野睇但出亂碼, 應該死display card.

火牛
cpu
ram
mon
keyboard
hd
DVDwriter

應該work到。

可以用notebook U既ITX早年有報導日本秋葉原有賣,不過我記得應該係for Ivy Bridge同Sandy Bridge兩個架構既U(Socket G2 / Socket rPGA988B),第一代i5(Socket G1 / Socket rPGA988A)就唔知……大陸逃佬有人賣,不過一般都係賣俾D人自己改notebook個原廠U居多,例如仲用緊P6000既手提而又冇錢換個啲(例如我)。

好奇心走去逃佬揾下居然有,不過價錢……

尼幾塊係G2既……

另外粒U我o係逃佬度睇佐下,都係賣緊百幾蚊人仔……

舊HP notebook拆機i5,可以點用?

可以賣到幾錢?

而家重買唔買到itx motherboard?

thanks!! ...
dds 發表於 2015-3-26 22:33

賣落新高登, 再去食餐好嘅......
呢D NB U得2C4T, 只係等於Desktop i3級數, 為佢特登買塊板真係曬__氣

部nb開機冇野睇,  插hdmi有野睇但出亂碼, 應該死display card.

火牛
cpu
ram
mon
keyboard
hd
DVDwrite ...
dds 發表於 2015-3-27 02:08

係咪NV 8xxx / 9xxx卡?
係就9成9死 GPU虛焊

D工控板好貴,買過塊俾core2duo notebook u用,果陣400人仔,加埋自己d parts砌左部htpc,7*24用左一年幾都無事無幹,後尾上tao佬睇翻賣成千二三人仔,仲貴過而家d新野,無必要就無謂洗呢千幾蚊

via HKEPC Reader for Android

回覆 8# Advanced Ivan

係Compaq CQ62,  intel i5,  ATI display.

可以咁講,  hdd file無死到,
已經好幸運.  呢部野送我自己用開,
送左比個朋友, 佢電腦盲, 連backup都識
又唔會去搞.