[產品資訊] 有無人記得87年一部Apple II e 要幾多錢?

當然是SSP clone 機!

不過如果有師兄記得原廠Apple II e 幾錢,我都想知!

我估大約要千零兩千蚊到, 當然唔計個mon, IIe一出好似已經係128K RAM
時間太耐唔多記得
以IIe早一個型號的Apple ][ plus為例
印象中閞關電源大約200零蚊, keyboard要百零蚊, 個肉色膠殼都要百零二百蚊, 張controller卡都要百零蚊

黃金機兩千左右,唔包disk drive,mon等。正版好似五千左右。Disk drive每隻幾佰(—般買兩隻),Mon幾佰,卡仔幾佰,買齊一套四五千左右。時為八十年代,一般大學畢業生—個月人工。

via HKEPC Reader for Android

Apple II 板我仲保留
當時買料自己焊都要三千幾(淨 main board), 其他 card 都係自己焊, 可以揀靚PCB板.
RAM 就用 4116 (16K 1bit), 我揀陶瓷封裝, 度金腳, 二十幾蚊一粒, 全機 48K 共 24 粒就五百幾蚊
ROM 就三十幾蚊一粒
另加 16K RAM card, floppy controller card, ROM card 等
disk drive, 原裝 apple 的三千幾一部, 兩部六千幾
加加埋埋(PSU, keyboard, 機殼, color mon....)都成兩萬幾
邊有千零兩千蚊到咁平的

回覆 5# Felix00

Yes, 黃金嘜都過皮.

師兄果然利害,我記得自己銲Apple II應該係79年至80年代初,當時最初賣電腦是鴨寮街,黃金商場剛剛起好,仲未係電腦商場.果時Apple II主要係賣Kit自己銲.果時真係好貴,一粒TTL都十幾蚊,IC座都幾蚊粒,成塊板連RAM和ROM要幾千料.
到左81年打後電腦鋪搬去黃金,已經成塊板賣,無人自己銲.小弟部Apple II係積木機,85年左近買現成板自己插.80年代中D料已經無咁貴,五千應該夠買一set.果時已經開始賣IBM PC,最初IBM PC真係起碼要過萬.

當時買料自己焊都要三千幾(淨 main board), 其他 card 都係自己焊, 可以揀靚PCB板.
RA ...
Felix00 發表於 2015-3-30 19:35

請問什麼是PSU?另外,我87年買時,只是green mon,邊有color mon咁開心 !

via HKEPC Reader for Android

請問什麼是PSU?另外,我87年買時,只是green mon,邊有color mon咁開心 !

via HKEPC Reader for Android ...
wydnakcuf 發表於 2015-3-30 22:55

PSU - Power Supply Unit.

RA ...
Felix00 發表於 2015-3-30 19:35

厲害!