[操作疑難] 關於1部腦用2隻harddisk(s)

背景:HARDDISK=SATA
1隻OS WIN7(ONLINE GAME),
1隻OS WINXP(單機GAME)

我幾年前係朋友屋企見過 佢有幾隻HDD,然後佢每次都只係連1隻HDD
然後佢想用第隻HDD,就係1個箱定盒度抆隻HDD出黎,然後插第隻落去.
而家仲有無人用呢種HDD盒定箱?
如果有 請問佢個學名係咩? 係邊度買到? 同埋價錢?

http://m.price.com.hk/product.php?p=172615&ct=review
尼樣野幫到您
我也砌過幾部,部機入面冇硬碟,
朋友佢夫婦各自己袋一隻自己嘅
OS SSD,佢又幾保密架

回覆 2# akam7777

我果隻係3.5HDD黎

好似叫硬盘抽取盒
新高登3/F有
百鬆D蚊

為了轉 OS,而要將硬盤插來插去,係古代的做法,現代人用 VM 技術來行 XP。

Win 7 有 XP 模式(Pro 版或以上),又或者用免費的 Virtual Box 或 VM player 都可以,一來,uefi BIOS 唔支援 XP,二來,就算勉強行得到,整部機的性能,因為沒合適的 driver,下降很多。

回覆 3# 笨蛋仙人

我相中,兩隻ssd上面個就係3.5盒了

回覆 5# rabi

用VM 打機會唔會唔夠力?

回覆 7# emailaddress

今日的 VM 技術已能直接存取 CPU (VT-x),同時亦可以直接存取 GPU (VT-d),所以唔應該會有很大的損耗。所以真的沒有理由不將 XP 虛疑化,VM 技術真係 XP (甚至係 WIN7)用戶的救星。

* 無法運行 WIN7 的 PC (只支援 WIN8 或以上)聽說已誕生了。

回覆 5# rabi

其一啦
主要係屋企有小朋友
我出門口之前換定隻HDD比佢返黎用就得
搞咁多野 我驚我會GG先

回覆 6# akam7777

呢D 係咪好似CHING話齋 一個要百零蚊?