[操作疑難] 應該比多少少錢買靚D既顯卡定CPU好?

我多數玩ONLINE GAME  (WOW,劍靈)
換左機想玩埋PC GAME  (FAR CRY,黎緊既WITCH 3)
同埋想部新機用耐D(5年左右),唔想玩左2~3年某D部件壞左,或者唔夠力要升級
但筆直所限,所以咁既煩惱,希望各位CHING幫幫手

睇中既$7500LIST:
CPU                 Intel Xeon 4 Cores 8 Threads E3-1230V3 Haswell 3.3GHz
Mainboard         ASRock, B85M PRO4, B85, MATX, LGA1150, 4*DDR3, Graphic by CPU
RAM                 Crucial DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram CT102464BA160B
HDD                 WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
SSD                  OCZ ARC 100 120GB 2.5" SATA 3 6Gb/s  ARC100-25SAT3-120G固態硬碟 7mm
Display card         GIGABYTE技嘉 GV-N970WF3OC-4GD GTX970 4GB GDDR5顯示卡
PSU                         Antec TPC 450/450W ATX PowerSupply,5 Years Warranty (80PLUS GOLD)
Case                 Cooler Master N400 Window ATX Case

原本諗住比多$4-500買張靚D既970,而且依加ICHILL仲有WITCH3送;
但係XEON升I7 4790 換埋底版 再加隻212X風扇都係$600左右.

咁我只係打機有冇必要用I7(OR I5已經好夠?)定係長遠黎計升I7穩陣D
還是D錢用黎買靚D既970?(我怕GIGA WF 既料差D同埋2風扇 唔知捱唔捱到5年 )

我多數玩ONLINE GAME  (WOW,劍靈)
換左機想玩埋PC GAME  (FAR CRY,黎緊既WITCH 3)
同埋想部新機用耐D(5年左 ...
man2492000 發表於 2015-4-2 01:18

長遠一定I7好D
N400吸塵機
GX300/100R都唔錯
用ICHILL 970咪當比多少少買隻GAME同散熱好D
BTW 你呢張LIST應該係某網站直接COPY出黎

1230v3同4790吾差得遠沒igp必要的話用返1230吧
或CPU改I5 講真同代I5吾順的話I7亦不會好得去那
不如將D錢用來970升980好過

1230v3同4790吾差得遠沒igp必要的話用返1230吧
或CPU改I5 講真同代I5吾順的話I7亦不會好得去那
不如將D錢用 ...
美奈子廚 發表於 2015-4-2 01:46

i7 Extreme就唔系甘話

i7 Extreme就唔系甘話
梁瀚文 發表於 2015-4-2 01:57

i7 Extreme有同代I5咩

i7 Extreme有同代I5咩
美奈子廚 發表於 2015-4-2 01:59

有~未賣街姐
(Intel模仿Nvidia高階野出先既策略)
http://www.intel.com.tw/content/ ... e-i5-processor.html

有~未賣街姐
梁瀚文 發表於 2015-4-2 02:02

都吾同這假I5級真I3

都吾同這假I5級真I3
美奈子廚 發表於 2015-4-2 02:05

甘講法”這980假高階級真中階“都可成立

甘講法”這980假高階級真中階“都可成立
梁瀚文 發表於 2015-4-2 02:09

響有TITAN出前單GPU卡都吾算高階級了吧
何況現在有TITAN同雙GPU TITAN,980真係吾算高階囉

有~未賣街姐
梁瀚文 發表於 2015-4-2 02:02

學埋改名就最好