[其他] SERVER RUN PROGRAM 時快時慢......

有部SERVER 近日行PROGRAM時
會一時快一時慢......
想CHECK 下佢會唔會 HDD 有B 仔
但佢行左RAID.......(RAID5)
咁可以點CHECK.........
因為HDTUNE 好似冇得咁CHECK RAID? OR 咁會唔準?

謝謝各位........

咩SERVER,係廠出O既機架定自己DIY?
行咩OS? WINDOWS SERVER 2008 R2?2012 R2? LINUX? UNIX???
行咩PROGRAM? SQL? PHP?
RAID 5 行緊係軟件定硬件RAID,硬件的話,係行咩RAID卡...
咩都唔知,好難幫到你

單是查壞區, RAID 5唔同廠商的RAID卡,需要的軟件同步驟都唔一樣

一時快一時慢,可以係唔夠RAM,可以係軟件config 問題,又可能係散熱出左問題,又可能係電源管理設定改左,好多原因可以發生,唔一定係hdd有壞區,一般行RAID有壞區都唔會出現太大性能差別問題

咩SERVER,係廠出O既機架定自己DIY?
行咩OS? WINDOWS SERVER 2008 R2?2012 R2? LINUX? UNIX???
行咩PROGRAM? ...
s84292 發表於 2015-4-2 20:40

多謝大大提點~~
係廠出SERVER 來的
行WINDOWS SERVER2012
個PROGRAM 我都唔識講....我CHECK 只硬件
但用開那PROGRAM 說有時快時慢的問題,而且係最近才出現這問題的
RAID 應係SERVER內的RAID 卡做的RAID

因為我都知有好多原因,所以就一步步試呢唯有
但因為內裏行的PROGRAM 很難裝和我怕唔識裝......
所以我都唔想一隻隻拆出來用HDTUNE 掃.....怕死RAID
而都唔會係唔夠RAM 的問呢~~散熱都應不是問呢~

咩都唔識就搵it/vender搞啦

多謝大大提點~~
係廠出SERVER 來的
行WINDOWS SERVER2012
個PROGRAM 我都唔識講....我CHECK 只硬件
但用 ...
SIFAI 發表於 2015-4-2 22:15

你丟比負責PROGRAM果條友CHECK先啦,你連咩PROGRAM都唔知,根本做唔到除錯
時快時慢呢D好抽象,但十之八九係軟件問題多, 由於未知係咩PROGRAM,無法作出評估

廠出,咩廠咩型號總會有寫吧,好像IBM咁,實有寫X3400 X3500 Z2500咁樣,你自己跟返個型號上IBM CHECK返實知係咩RAID卡,
再唔係你就搵返張單,總會有寫

同埋查RAID硬碟壞區係唔洗抽隻硬碟出黎,亦都唔洗重裝個系統,
RAID卡D查壞區軟件係可以係系統運作時背景執行,查完會出報告比你知係邊一隻,
嚴重到無法修復亦會有LED燈顯示叫你換碟(除非你冇裝個軟件)

你睇你都係搵返代理做
(不過你預左比人串你咩都唔識,SERVER RAID 硬碟抽出黎HDTUNE 掃呢D真係會笑死人)

你亂搞隨時搞死佢套SYSTEM
(其實你就算要咁搞,都可以用WINDOW SERVER 2012 內置個BACKUP備份完你再倒入去,
唔洗重裝,不過我好擔心你根本唔知佢個RAID BIOS設定方式)

唔好直接拎家用機果套丟落SERVER度, 廠機SERVER 設計個陣已經做好曬在線檢查同更換硬碟/PSU的設計,
除非壞主機板,連機都開唔著,  如果唔係根本完全唔需要你停機或者拔HDD出黎慢慢掃壞區

回覆 4# eh

如果係得既我就連上來問都唔駛啦
冇錢邊有計.....
上得來問都係想找辦法去解決問題的多吧

你丟比負責PROGRAM果條友CHECK先啦,你連咩PROGRAM都唔知,根本做唔到除錯
時快時慢呢D好抽象,但十之八九係 ...
s84292 發表於 2015-4-9 10:57

好多謝大大你咁有心回覆我們!!!
因為PROGRAM 我就真係唔知佢內部係點運作的了....但要叫班了解那PROGRAM 的人就唔會叫得郁的.....
但我都要做好哂HARDWARE 上的檢查再比返佢知...
我都知用HDTUNE去掃係唔幾好....因為咁都唔係RAID 的情況同怕整死RAID.....
不過都好多謝大大你講比我知我可以用返RAID 卡上的程式上CHECK 去佢有冇問題呢,因為我真係唔知有呢樣野......   
不過原來WINDOWS SERVER 2012 佢有個內置的CLONE 機軟件可以做到開住WINDOWS 咁做CLONE? 呢樣我又真係唔知呢
咁我跟大大講CHECK 去左用RAID 卡PROGRAM 去掃左先同, 找下內置那個CLONE 機的軟件係咩吧
想問一下個CLONE軟件名叫咩名??

好多謝大大你咁有心回覆我們!!!
因為PROGRAM 我就真係唔知佢內部係點運作的了....但要叫班了解那PROGRAM  ...
SIFAI 發表於 2015-4-12 11:59

比著我就問番佢轉頭:你個application最近有冇d乜改動?
佢一答有,你即刻答佢你check下改動左個地方先啦,d 改動有冇搞到個I/O極大?
我可以幫你"睇下"有冇hw error,
咁你就真係落去睇下部機有冇fault light著左,有先再算,冇就搭番佢冇
唔好走去check乜bad sector個d野,廠server d RAID controller有哂log, 太多R/W error會自己fail隻碟

走去用家用概念黎main server只會比人笑同累死自己
好多時班大帝都覺得自己冇做錯野

回覆 7# SIFAI

你入去WINDOWS SERVICE 望一望就會知有乜PROGRAM 行緊
你咁嘅清況似係有啲inactive session 無clear,再撞著anti virus 之類的大食軟件要行,所以唔夠ram

最簡單,等啲人投訴慢嗰一刻入去server 望一下有乜行緊,用緊幾多RESOURCE,睇清楚清況先決定下一歩點做

回覆 6# SIFAI

師兄,你唔係話部機係廠機來架咩,唔係無保養咁大近視下!!!!打個電話上IBM(其他廠都一樣有這種電話,一講S/N就可以問過清楚明白,如果有保就有24小時上門維修添)!!!