[操作疑難] 砌左新機,Hang機情況一樣

小弟最近砌左部新電腦,不過打middle earth打唔夠廿分鐘就hang機,就算挽tomb raider同mgs5都唔過45分鐘就死,小弟部舊機都有相同情況但喺果陣係cod:ghost,想找出問題出處求ching 幫忙。
新機佩置:
Cpu :Intel pentium G3258 4.4GHz@1.332V *體質唔多好
CPU 24-56度,around 56 when im playing
MB: gigabyte Z97X gaming 3
Display card: Galax gtx 970 HOF
Ram:adata 4GB DDR3 1333 X2(唯一冇換,舊既
Power supply unit;cooler master G550M
Hard disk: sandisk ssd 128GB + seagate hdd 2TB
cpu cooling: Cooler Master Seidon 120V Plus

求解

hang完restart後

z97 970 用g3258?

小弟最近砌左部新電腦,不過打middle earth打唔夠廿分鐘就hang機,就算挽tomb raider同mgs5都唔過45分鐘就 ...
laub1199 發表於 2015-4-3 23:58

不過會唔會有機會係過熱?話哂你都叫超左

hdd沿用? check下係咪hdd有問題
冇留意你講到得ram係舊野 當我冇講過

應該唔會cpu太約28—40度
gpu唔過60

hdd沿用? check下係咪hdd有問題
冇留意你講到得ram係舊野 當我冇講過  ...
danny9428 發表於 2015-4-4 00:27

所以問題唔知係出喺 ram定cpu

不過會唔會有機會係過熱?話哂你都叫超左
mingsonv3v 發表於 2015-4-4 00:25

gpu唔過60

gpu唔過60
laub1199 發表於 2015-4-4 00:35

ram你無超就好少會過熱 而且死ram唔會咁死

1. 雖然唔知點解關事, 但既然新舊機有同樣問題, 有可能係條RAM
2. 電源線係咪全新?
3. CPU係咪原廠? 用Software見到28~40度唔一定係事實
4. 你間屋電壓不穩
5. 你個人(真係人本身)問題...道理就同俾女人用完部機自動變慢一樣

z97 970 用g3258?
mingsonv3v 發表於 2015-4-4 00:22

我都糾結緊 點解G3258要用Z97 塊板仲貴過粒U