[操作疑難] 1037U播放1080p會lag

我在淘寶買了一款1037U+2GB RAM+32GB SSD的主機放在客廳裡的40吋電視作HTPC用途

裝好Window後用Potplayer播放1080p會很lag~聲畫延遲,播放MP4影片是更會有色塊和果凍情況發生

我的片子都是從NAS經有線router存取

在我的台式桌機播放都沒問題~唯獨是1037u主機時卻發生上述狀況

請問是頻寬的問題?(1037u只有100Mb連線) ,還是1037u播不了?

請求指教!!~感謝!!

我檢查過了~確定是1037u無誤

淘寶

樓主你MAKE SURE 粒U係1037U???

你睇下你有冇用到硬解先
高 bitrate 既片用軟解未必得

淘寶

nameless.ken 發表於 2015-4-7 22:05

笑了

回覆 1# wiis

32G  SSD 如果係Win7 肯定唔夠.
用Potplayer要開硬體加速.
最好有4G Ram.

我都係呢部(占美)。。。
1037U (不過唔  mark sure係咪)
4G ram  64G  ssd
WDmy cloud經wifi存取
都係用Potplayer播1080p。。巧順!

淘寶

nameless.ken 發表於 2015-4-7 22:05

我檢查過了~確定是1037u無誤
[attach]1779961[/attach]

我都係呢部(占美)。。。
1037U (不過唔  mark sure係咪)
4G ram  64G  ssd
WDmy cloud經wifi存取
...
kd7707 發表於 2015-4-7 22:57

即係話2GB RAM唔夠~
好吧~試試換條4GB吧

兄弟…好多話硬解1080P既CPU, 就算i5 i7, AMD 8核,一過左個bit rate......立刻訓底…

你睇下你有冇用到硬解先
高 bitrate 既片用軟解未必得
Elatha 發表於 2015-4-7 22:10

係唔係指在potplayer開硬解? 請問點樣開?