[操作疑難] 播片會窒

i3 530 + h55板 + 128g ssd + 500g 硬碟 + 12g ram ,用內顯,用lan (100m)
此機以前用22吋mon,e家接42吋電視作Player,呢几日裝咗 Win10玩下,
今日用 IE上 you tube睇4k video,祇係set 1080p(電視十卜),cpu使用率祇係8
至2/30%. 細心睇,有啲片會疾(唔太明顯,疾得好短促),唔係lag ,唔知係唔係內顯
唔夠力推42吋畫面?以前用22吋mon(Win7) 冇咁嘅事.用PotPlayer播1080P片
冇問題.
唔該各位CHING .

i3 530 + h55板 + 128g ssd + 500g 硬碟 + 12g ram ,用內顯,用lan (100m)
此機以前用22吋mon,e家接42吋電視 ...
skw 發表於 2015-4-8 22:44
你都識講,以前係1080p,而家你想播4K喎
用初代i3內顯點得

WINDOWS 10 又未正式版,
D驅動程式同CODE實有D BUG未FIX,
或者硬解會出問題,你換個8.1可能就乜事都冇

我部舊機用CHROME HTML5 睇1080P都會疾..
反而FF FLASH 無事

我部舊機用CHROME HTML5 睇1080P都會疾..
反而FF FLASH 無事
ckmakit 發表於 2015-4-9 11:25

呢個係YouTube既問題,要鬧就鬧Google

回覆 2# yjfoeg

係睇1080p.冇咁大想頭想睇4k.

回覆  yjfoeg

係睇1080p.
skw 發表於 2015-4-9 12:57

如果YouTube你真係走左去開4K, 就算Mon得1366*768, 你部機都係要解4K
同你用1366*768mon睇1080一樣- -
如果你YouTube 1080p都窒, 咁就可能係Network問題
不過點都好, 初代i3個內顯...

回覆 7# yjfoeg

明你講緊乜.THX.
多謝其他CHING嘅回應.

呢粒 U 播 4K 窒係好正常..