[操作疑難] 問 - - - 不同电壓的ram 可否用在同一底版上 (已解决)

C hing 們
現在用的ram mark 住电壓是1.5V
想加的ram mark 住电壓是1.9V~2.1v
請問想加的ram是否適用.

1.9V-2.1V係DDR2黎?
DDR3同DDR2 socket唔同無得一齊用
插得入chipset同cpu都唔support
唔好亂黎

回覆 2# alanlun890

对!想加(未買)是DD2 800 Mhz ram for gaming.
因擔心底版得1.5V唔夠力水用1.9-2.1 V ram

回覆 3# amateur

兩種唔同size,插槽既ram係無可能一齊用

一係就買多條DDR3,,

回覆  alanlun890

对!想加(未買)是DD2 800 Mhz ram for gaming.
因擔心底版得1.5V唔夠力水用1.9-2.1 ...
amateur 發表於 10/4/2015 11:26

唔係夠唔夠力問題
電腦唔係一般電器
無呢樣講法
係根本唔同socket
其實你明唔明我講緊咩?
DDR3只可以同其他DDR3一齊用係支援DDR3的MB上
DDR2只可以同其他DDR2一齊用係支援DDR2的MB上
請不要亂來

回覆  alanlun890

因擔心底版得1.5V唔夠力水用1.9-2.1 ...
amateur 發表於 2015-4-10 11:26

根本係兩種唔同RAM, 插都插唔入

根本係兩種唔同RAM, 插都插唔入
KinChungE 發表於 2015-4-10 14:20

仲有同一size 計, ddr3 係平過ddr2, 所以都唔明樓主點解要 買ddr2......

仲有同一size 計, ddr3 係平過ddr2, 所以都唔明樓主點解要賣ddr2......
deep@hkepc 發表於 2015-4-10 16:12

可能樓主見貴D, 以為代表好D

多謝名位指點!
底板用緊DDR 2 800MHz.要買番DDR2.
被標簽不一樣的电壓弄跨

多謝名位指點!
底板用緊DDR 2 800MHz.要買番DDR2.
被標簽不一樣的电壓弄跨
amateur 發表於 2015-4-10 16:41

除左電壓外, slot 都有分別的