[操作疑難] B85M-E45底板內顯 HDMI輪出冇聲(巳解決)

MSI B85M-E45底板(i3 4160)巳裝driver,在播放裝置顯示 "數位音訉
(HDMI)未插入",  两個 Mon 及两條HDMI線加另一電腦(H55底板),在
不同組合巳証實係B85M-E45底板有問題,係唔係仲有嘢未Set?
有識之士及有用此底板嘅 CHING 大大敬請回應一下,先多謝各位.

你指條HDMI線插第二部機有聲, 但係插B85M-E45就無? 你有無FD可以借條好D的HDMI線再試? 真心講有D線係真係唔夾機/板, 除非大牌子.

回覆 2# iamgozilla

两條HDMI 線 插另一部電腦都ok.

回覆  iamgozilla

两條HDMI 線 插另一部電腦都ok.
skw 發表於 2015-4-12 21:07

了解, 到你解決問題記得返黎寫低咩事, 祝早日搞掂

回覆 4# iamgozilla

唔該CHING.
其實係三條HDMI 線(有一個42吋mon由於插線比較困難祇試過两條線,所以寫两條線).
此板巳買几個星期,當時祇插dvi線(個mon由於HDMI輪入聲音太細及唔好聲,所以此mon
這两年一直都冇用HDMI輪入),這几天得閑及心血來潮,插嚟試下,真係唔得.
考慮到几年之後會放廳作Player, HDMI輪出冇聲就唔得.

打算下星期送修.

裝左driver,係指你已經另外係INTEL下載左內顯驅動程式?

回覆 7# s84292

係Win自己裝嘅,響播放裝置度有顯示"數位音訊(HDMI)" , 如果未裝 ,
係冇顯示.

回覆  s84292

係Win自己裝嘅,響播放裝置度有顯示"數位音訊(HDMI)" , 如果未裝 ,
係冇顯示. ...
skw 發表於 2015-4-17 22:10

即係你仲未裝INTEL個內顯驅動(AMD,NV,INTEL都有自己的HDMI音效驅動,裝顯卡會裝埋)
你試下裝左先,WINDOWS 乜野聲卡都係同一個驅動,見到唔等於一定WORK

回覆 9# s84292

Win自己巳裝INTEL個內顯驅動,附圖

附圖

在播放裝置顯示 "數位音訉(HDMI)未插入"

麻煩CHING 睇睇仲有乜問題?

.