[開箱] ASRock Q2900-ITX 簡單開箱

最近又有朋友想掉左部舊機,見除左Q1800同Q1900之外仲出左塊Q2900,一於出黎玩下

塊版同Q1800/Q1900差唔多

I/O 都係果堆

得閒砌完之後再更新...

我等佢下代出先砌..

支持.
下代幾時會出?

支持.
下代幾時會出?
rosewrx7 發表於 2015-4-15 18:41

MSI已經發佈左用Braswell (Cherry Trail )N系既ITX板
J字頭既Desktop系列, Intel 仲未發表, 亦都好大機會唔會有
有J版會直接送AMD AM1歸天

MSI已經發佈左用Braswell (Cherry Trail )N系既ITX板
J字頭既Desktop系列, Intel 仲未發表, 亦都好大機會 ...
yjfoeg 發表於 2015-4-15 18:46

如果係有繼續R&D, Jaguar successor應該今年出

回覆 2# Elatha

師兄打算要黎咩用途
呢d板仔都係砌黎 bt / nas 效能唔係太重要,點解等下代

回覆  Elatha

師兄打算要黎咩用途
呢d板仔都係砌黎 bt / nas 效能唔係太重要,點解等下代 ...
rabbit82047 發表於 2015-4-15 20:47

我覺得相反
主流果堆出左幾代都冇咩提升 (效能-->功耗)

低功耗果堆反而每代都升 DOUBLE.. (功耗-->效能)

我覺得相反
主流果堆出左幾代都冇咩提升 (效能-->功耗)

低功耗果堆反而每代都升 DOUBLE.. (功耗-->效能 ...
Elatha 發表於 2015-4-15 22:40
Bay Trail同上一代差距係大
但Cherry Trail CPU性能同Bay Trail差唔多,反而係GPU同功耗差距大

最近又有朋友想掉左部舊機,見除左Q1800同Q1900之外仲出左塊Q2900,一於出黎玩下  

塊版同Q1800/Q1900差 ...
Yin92 發表於 15-4-2015 12:28 AM

好奇一問 USB 3.0  係 Native 定係 ASMedia ?
係咪 DDR3L 限定?

好奇一問 USB 3.0  係 Native 定係 ASMedia ?
係咪 DDR3L 限定?
dom 發表於 2015-4-17 01:16

Bay Trail-D 理論上係DDR3L 限定, 不過AsRock走灰色地帶, 可以用普通DDR3