[其他] 功耗計算問題 ~

大家好, 小弟個人其實十分喜歡ITX機箱 ~ 有時D機箱係會跟機箱送D NOTEBOOK火牛 ~ W數十分有限 ~ 有D 40W - 120W 都有 ~ 所以想問問師兄們功耗計算要計幾多?

例如AMD 有D要95W ~ 咁RAM 同 底板 洗唔洗計?
SSD 2.5/3.5 HDD DVD-ROM 又要大約點計?

同埋多問一樣野 ~ SSP邊到有得買D W計又唔會比人呃買貴左? 我成日見到D師兄開箱文將電腦電源插係個W計到 ~ 之後個W計插係個拖到 ~ 好想買....

麻煩各位師兄!

大家好, 小弟個人其實十分喜歡ITX機箱 ~ 有時D機箱係會用D NOTEBOOK火牛 ~ W數十分有限 ~ 有D 40W - 120W  ...
patpatlee1231 發表於 2015-4-20 11:13

dc牛印像有150w up
另外用itx平均來說不加顯卡下鮮小要150w up以上

dc牛印像有150w up
另外用itx平均來說不加顯卡下鮮小要150w up以上
美奈子廚 發表於 2015-4-20 11:21

sorry 師兄~ 係我打得唔清楚 ~ 應該係跟機箱送D 雞notebook 牛 ~ 有D得60W 之類 ~ 所以要計

sorry 師兄~ 係我打得唔清楚 ~ 應該係跟機箱送D 雞notebook 牛 ~ 有D得60W 之類 ~ 所以要計 ...
patpatlee1231 發表於 2015-4-20 11:26

要計就上網多睇測試文
但60w一般行intel双核u+2條ram+2hdd/ssd都仲夠
但就吾好太靠個usb攞電

如果你用 TDP 95W CPU, 佢 full load 時用電量就不只 95W
Ram, 底板, HDD, 外加的 Display card 都要計電

如果你只有 60W 火牛仔, 就唔好外加 display card, 唔好用太勁既 Desktop 版 CPU
亦唔好插大量 HDD 入架機, HDD 一齊起動時, 會用好多電 (所以舊底板 BIOS 有 HDD Delay start 呢個 options)

SSD 2.5/3.5 HDD DVD-ROM  預10W已經足夠。

CPU 寫果個 TDP 係發熱功率

唔係功耗

隻外置牛反而簡單
但你睇清楚塊 DC TO DC
好似呢塊咁係要全部加埋晒先有 180W
12V 得 96W

http://www.seventeam.com.tw/prod ... pid=853&cid=208

回覆 7# Elatha

想請問咁要點先可以知道粒CPU最大功耗係幾多W?
    因為用一件電器必須要知道個功耗配合電源,
    TDP唔係功耗,P唔等如VI,唔通真係要電子工程學o既人先可以適當用電腦?

回覆  Elatha

想請問咁要點先可以知道粒CPU最大功耗係幾多W?
    因為用一件電器必須要知道個功耗配 ...
cpingc 發表於 2015-4-21 20:21

1. 買廠機
2. 買廠機
3. 買廠機