[中央處理器] 部機係咪就快燒

試緊粒4790k 4.6可以去到幾多voltage
用緊OCCT test
不過發覺HWMonitor定係OCCT都好
個VCORE都show 1.8
我想問有無解決方法
咁落去係咪就燒得
p.s. 而家仲OCCT緊

附圖:

CPU 72度... 用緊原廠風扇?

CPU 72度... 用緊原廠風扇?
kaesar 發表於 2015-4-25 22:26

靜音塔式燒緊機
正常4.6應該要幾多度?

正常黎講 , 4.6GHz 應該係Vcore around 1.3xx V , 然後temp 大約係5X - 6X 度.. max 先去到around 80.. 但唔明點解你Vcore 有成1.8V 而且average temp 係72

唔係行緊1.178喳咩
入bios睇啦

唔係行緊1.178喳咩
入bios睇啦
wilson030 發表於 2015-4-26 10:37

VID係目前設定同情況下CPU想要既voltage, Vcore係sensor度出黎。
大家都知,d sensor既可靠程度
加上Haswell供電模組係CPU入面…
CPU core真係行1.8V應該已經燒左
但係溫度…呢個溫度又唔似係壞sensor,但係真係好熱(sensor壞or出錯應該會出d過百度)

唔係行緊1.178喳咩
入bios睇啦
wilson030 發表於 2015-4-26 10:37

cpu cooler用緊U12S(最大放到U12S)
平時正常用大約keep住40度
都係長開browser同virtual machine 1-2個
不過一燒機就上到7x度
我都ok肯定cpu cooler無裝錯
係風扇頂唔順定係電壓真係太高?

cpu cooler用緊U12S(最大放到U12S)
平時正常用大約keep住40度
都係長開browser同virtual machine 1- ...
康士富 發表於 2015-4-26 12:14

入bios睇cpu電壓啊

入bios睇cpu電壓啊
wilson030 發表於 2015-4-26 12:17

我係手動set左1.18@4.6
佢入面都有1.18呢個數字但係亦有成抽其他野
應該係計邊個
用緊ASUS底版

我係手動set左
佢入面都有1.18呢個數字但係亦有成抽其他野
應該係計邊個
用緊ASUS底版 ...