[中央處理器] 邊粒CPU好 D

Intel Xeon E3-1230 Haswell (3.3GHz,8M Cache
Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-4790 Haswell Refresh
邊粒CPU好 D ?
有咩分別 ?
我打機同睇高清片多

回覆 1# sam8898

基本上無咩分別,I7係會快少少,同埋I7有內顯,用E3既話一定要插獨顯
以前既話我會推薦你買E3,因為果陣E3 1230V3賣197X,i7賣25xx,果陣仲要係i7 4770,大家都4c8t
,e3算係性價比幾高

但係宜家.
i7賣22xx,(4790),e3照係賣19xx.所以宜家係i7好d

基本上除左E3有SSE3同ECC RAM之外,同I7 4790冇分別.但個人認為I7 4790有內顯比較方便,他日顯卡壞左拎去送修都仲可以用內顯

基本上除左E3有SSE3同ECC RAM之外,同I7 4790冇分別.但個人認為I7 4790有內顯比較方便,他日顯卡壞左拎去送修 ...
kai魂” 發表於 2015-4-26 01:46

最初期...E1230 同I5只差2舊水..... 而家真係買I 7穩陣..  除非上淘買散片

淘寶賣 HK17XX$ 順便買埋散熱同風扇  連運費先2000左右$

回覆 4# 卡洛斯牛頓

連埋運費都要2000...咁我覺得係香港買仲穩陣......

回覆  卡洛斯牛頓

連埋運費都要2000...咁我覺得係香港買仲穩陣......
kai魂” 發表於 2015-4-26 02:03

二睇啦~我講係 CPU連埋玄冰400同二~三把風扇 送上門先2000$
    之前我上淘寶買個之後,  前後都買個6次CPU都冇問題~    如果冇淘開就真係唔會敢買

二睇啦~我講係 CPU連埋玄冰400同二~三把風扇 送上門先2000$
    之前我上淘寶買個之後,  前後都買個 ...
卡洛斯牛頓 發表於 2015-4-26 02:14

為個平果少少無保好似唔抵WO

為個平果少少無保好似唔抵WO
BIOV1 發表於 2015-4-26 02:39

有保阿~大陸保~ 冇淘開戈D成日以為係冇保養或者二手.....

其實同香港D店鋪...一樣有保...有維修... 只係寄番大陸保養姐~

而且CPU真係一萬粒入面...先有一粒...有問題..... 上淘寶買硬件之中,最穩陣真係買CPU 散片...

前提要搵一間相熟....之前第一粒E1230 就係HKPC D巴打介紹我去買.... 戈間有實體店...好多巴打去買過....我前後幫人,自己都買左...2 3萬蚊硬件...未出過事..... 而且售後好好~  我電腦出問題....佢仲用QQ幫我遙距我部電腦檢查有咩問題......