[電腦組合] 學校用文書機配備List,各位師兄指點下

Case:TT Core V1
MB:Asus Z97i Plus
Ram: Corsair Vengeance DDR3 1600 8Gx2
CPU: Intel i5-2400
Graphic: Gigabyte NVidia GTX 660ti 2G
Power: Antec 620M
Mon: ASUS AS239H 23”
Keyboard: CM Storm Quickfire Rapid 青軸
Mouse: Logitech G600 Gaming Mouse

用途: 中學老師平時文書備課使用。請問足夠嗎?

錯區呀!

回覆 1# 3ws
真係備課用?

交書機

真係多得你唔少
用青軸嘈到PK

呢張究竟係咪仇人list黎

Case:TT Core V1
MB:Asus Z97i Plus
Ram: Corsair Vengeance DDR3 1600 8Gx2
CPU: Intel i5-2400
Graphic ...
3ws 發表於 2015/4/30 12:27

1) 錯區,你應該在「砌機組合」區問
2) i5 2400係Socket 1155 CPU,不能用在Z97i-Plus等採用Socket 1150 CPU的主板上。同埋,腦場應該唔會有一手Sandy Bridge CPU比你買到
3) 除非你打MMO等遊戲,而且會打RAID、戰場等團體活動,否則G600呢類滑鼠比較難有用武之地
4) 青軸比較嘈吵,建議你去腦場試下先

1) 錯區,你應該在「砌機組合」區問
2) i5 2400係Socket 1155 CPU,不能用在Z97i-Plus等採用Socket 1150  ...
alexanderman 發表於 2015-4-30 12:43

呢位師兄心水清,CPU同底板唔兼容的問題我剛剛才察覺。看來又要加錢買1150 socket的CPU了。

其實我本身係學校做野都用左CM Storm ge 青軸鍵盤和G600滑鼠好耐,聲音可以接受,(因為我打字唔算特別快和頻繁。)另外雖然G600是遊戲滑鼠,但是其marco key功能在文書上有奇效。許多word同excel的常用功能都可以在滑鼠上直接出,唔使按keyboard,變相節省了很多時間。

呢位師兄心水清,CPU同底板唔兼容的問題我剛剛才察覺。看來又要加錢買1150 socket的CPU了。

其 ...
3ws 發表於 2015/4/30 13:04

ic, 有用處就得 (我自己在家中也是用G600)

GeForce GTX 6系卡基本已經淡出腦場,所以你可考慮GTX 960,同時根據官網,你選擇的TT Core V1 ITX機箱可安裝最長260mm的顯卡(http://www.thermaltake.com/chass ... /core_v1/Design.htm)

所以,你可以考慮下呢張:
GIGABYTE技嘉 GV-N960WF2OC-2GD GTX960 2GB GDDR5 OC 採用WindForce 2X 雙風扇顯示卡        HK$ 1630
或者加多$300上4GB:       
GIGABYTE技嘉 GV-N960WF2OC-4GD GTX960 4GB GDDR5 OC 採用WindForce 2X 雙風扇顯示卡        HK$ 1900

CPU可以考慮呢粒:
Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-4460 Haswell Refresh (3.2GHz,6M Cache,LGA 1150,22nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1313

交書機
Jeffrey_2000711 發表於 2015-4-30 12:37

樓主那部是文書機,唉!我用那部真是汗顏。