[電腦組合] 舊電腦想升級, 依家買i7-4770k會吾會太遲?

有部電腦都用左幾年, 開始覺得有心無力, 打算一步步升級, 首筆預算係$5000樓下
主要睇戲>打機>多媒體(PhotoShop, Adobe Audtion...)

服役中既零件如下:
Q8400
MP-X3-D3
2GB x2
R7-250X
550W
1TB x2
Blu-Ray ROM

有位朋友建議我第一步先買i7-4770k+Z97主板, 其他照舊繼續用
第二步等R9-380X

我朋友呢個plan得吾得?
有無師兄有其他plan可以介紹下

有部電腦都用左幾年, 開始覺得有心無力, 打算一步步升級, 首筆預算係$5000樓下
主要睇戲>打機>多媒體(Photo ...
thomasowen 發表於 2015-5-5 02:29

你個fd都幾伏...
係買都買4790K啦
等R9 380X?  唔通係等佢出左之後GTX970同980會降價迎戰?
RAM得2GB x2, 唔加點搞?
再講如果你真係想用高階A卡, 咁隻火牛真心建議你換大D

你個fd都幾伏...
係買都買4790K啦
等R9 380X?  唔通係等佢出左之後GTX970同980會降價迎戰?
RAM得2GB x2,  ...
yjfoeg 發表於 2015-5-5 02:36

咁我第一炮先升級i7-4790k+Z97+2GBx4
然後第二炮再換顯卡同火牛

咁樣會吾會好d?

咁我第一炮先升級i7-4790k+Z97+2GBx4
然後第二炮再換顯卡同火牛

咁樣會吾會好d? ...
thomasowen 發表於 2015-5-5 02:43

其實如果冇乜必要, 現階段乜都唔做係最好
好快就到Computex, AMD 新卡好快就發佈, CPU方面Broadwell 甚至Skylake都黎緊,
反正你換左4790K都係會俾塊250X拖累, 等下好過

其實如果冇乜必要, 現階段乜都唔做係最好
好快就到Computex, AMD 新卡好快就發佈, CPU方面Broadwell 甚至 ...
yjfoeg 發表於 2015-5-5 02:47

即係到時CUP+板+顯卡+RAM+火牛一次過換?

即係到時CUP+板+顯卡+RAM+火牛一次過換?
thomasowen 發表於 2015-5-5 02:50

而家換U板RAM, 都係俾塊250X累事
如果真係急需換野, 我會建議而家換GTX970同加RAM
否則就等到新U新顯卡出齊先一次過換
btw 唔好對AMD新顯卡有太大期望...

同意上面 位 cHing 所講「.... 乜都唔做係最好....」,等埋 CPU 出 Broadwell / Skylake 至決定。

如果身痕 想做啲嘢,就係加隻 SSD ,現時部機 效能 有改善,將來 部機 又用得返。

等Skylake出左先再決定好d
或者換定d可再用既parts例如火牛,SSD先

4790K BETTER

宜家係最難捱ge時候, intel 變左軟腳蟹, 等左n年都未等到broadwell. 都唔知點買新機