[操作疑難] 太耐冇買唔識計數. 點配先好求教學.

自己係286年代既人. 而家成日聽人講話CPU推唔起顯卡. 但係又搵唔到顯卡公司有資料數據顯卡配CPU最低要求......

Pentium G3250 GTX960  500+1600 =2100
i3 4160 GTX960  820+1600 = 2420
I5 4590 750Ti = 1330 +1100 =2430

以上3個情況. 邊個玩GTA 順D呢?
B81 / B85 主機板. 又有冇速度上睇到既分別呢?

I5+960

自己係286年代既人. 而家成日聽人講話CPU推唔起顯卡. 但係又搵唔到顯卡公司有資料數據顯卡配CPU最低要求... ...
byebyebye 發表於 2015-5-6 13:06

因為無一定
主要睇隻game點寫
一般話CPU推唔起顯卡是指隻game有較多地方要cpu處理的話如cpu不夠快變相拖慢了顯卡

I5+960
五拾 發表於 2015-5-6 13:10

只限以上3個情況
我係一個知道電腦無上限成本既人 @@.
我受命於有限預算做最高效率....

回覆 4# byebyebye

差500?

回覆  byebyebye

差500?
五拾 發表於 2015-5-6 14:39

成本係咁計. 批出黎既錢係咁都冇辦法.
呢樣唔差呢500....咁就會有好多個500走出黎.

講多無謂,自己做對比就最實際

i3+960 方案
i5 + 750ti 方案

i3 + 960 For 你日後會再Upgrade CPU
i5+ 750ti For 你日後會再Upgrade 顯示卡
俾我我會揀i5,因為目前Games嘅需求多數則重於顯示卡,750 ti可能過幾年想玩啲新Game又要再換
加上你粒i5除咗打機,Run其他野都Run得快過i3
係如果係i3+960,960呢張卡話勁又唔太勁,同750 TI都係相差2成左右
GTX 960 VS GTX 750 TI
之後i3你用嚟load其他野又唔夠i5快,到時唔夠用兩樣都要Upgrade

所以我會揀i5 嗰套

你呢個價錢追求唔到畫質,都係為求玩到、順暢、遊戲畫面唔會點起格就算

比我一定出i5果部

I5 粒u 唔夠食住隻game 都唔方玩到咩game

因為無一定
主要睇隻game點寫
一般話CPU推唔起顯卡是指隻game有較多地方要cpu處理的話如cpu不夠快變相拖慢 ...
美奈子廚 發表於 2015-5-6 13:13

我會睇根本係粒u 唔夠食