[操作疑難] 桌面icon走位

h55底板+i3 530  Win7
近嚟唔知點解部機開機icon會走位,關機前巳將icon放在
螢幕下方 (巳取消勾選"自動排列圖示" 及巳取消勾選"將
圖示貼齊格線") ,下次開機佢又走到螢幕左上角由上至下
重新排列,呢個唔係太大問題,最大問題係所有軟件視窗都
變細,要重新拉過或最大化.
一個月前開始,十次開機有一次半次,e+越嚟越密,十次開機
可能有七/八次係咁,係咪底板老化成(4年)?
有冇CHING試過?請贈敎,唔該各位.

.

咁神奇?我都想請教各位師兄!

Post 圖片出黎睇吓

似係開機時display認唔到mon/TV,轉用預設值640x480,所以視窗縮細、重新排icon。就算去返正常解像度,視窗size同icon都唔會還原。
先開mon/TV後開PC?有冇換過線?

回覆 4# Chick

多謝CHING回應,明白你所講嘅嘢,但解像度1920x1080係冇變,
即使佢毎次重新排列icon, 視窗size唔係次次變.
先開TV後開PC或反之係一樣一半,其實我一早都想換線試下.
雖然42吋TV唔係好大,但係5/6年前嘅產品,比較厚重,加上掛
架雖安全但好難掛(設計唔好,五金舖買番嚟),所以想響呢度
問下有冇咩意見參考下,冇論收集到几多嘅意見,始終都要換
線試下,打算呢個星期日做,到時再向各位講聲,但各位CHING
可繼續比意見,唔該哂!!!!!!

另外多謝上面几位CHING嘅回應.

.

回覆 5# skw
其實我同你有同樣問題,不過先開TV轉好input就冇事。
我部i3-540 + 獨立display完全冇問題,反而最新嘅APU就有。
因為你係完全random,所以我估係條線(純斷估)

h55底板+i3 530  Win7
近嚟唔知點解部機開機icon會走位,關機前巳將icon放在
螢幕下方 (巳取消勾選"自動排列 ...
skw 發表於 2015-5-12 03:16

Windows問題, 先重裝一次VGA driver, 老化係唔會令icon走位

回覆 7# AC360

Driver應該冇事,開始發生問題時都以為係Driver,後干脆改裝Win10,
同樣冇變,後再改回Win7.唔該哂!!!!!!

回覆 7# AC360

.

回覆 6# Chick

e+巳"的"起咗條根,好想夜啲換線一試.

"不過先開TV轉好input就冇事"      曾試過好巳接電視及巳開機,重新啟動Win 都一樣會發生.

.