[產品資訊] ASUS既S/PDIF檔板, 邊到有得賣?

如題, 最近有件野需要Optical Audio input
雖然手頭有soundcard不過無奈係PCI而我塊底板亦冇PCI槽
留意到說明書有講, 底板有相關jumper出但module 要獨立買
平時行黃金唔覺有鋪頭賣, jumbo亦search唔到
Google 結果係呢件野:

想問有冇師兄知香港有冇呢件野賣? 邊間有同大約幾錢
冇的話唯有北望淘仔

我係深水埗搵過四圍都無
最接近係高登見過淨係得同軸頭無光纖頭的,不過仲貴過淘仔連運費
結果最後淘仔搗掂

我係深水埗搵過四圍都無
最接近係高登見過淨係得同軸頭無光纖頭的,不過仲貴過淘仔連運費
結果最後淘仔搗掂 ...
BenKewell 發表於 2015-5-13 01:14

Thanks
可以慳返一轉功夫唔洗出去搵
都係淘仔搞惦佢啦

可以選國際集運,減低運費。

回覆 1# shingzhk

其实用USB出DAC好过光纤。

回覆  shingzhk

其实用USB出DAC好过光纤。
vg1234 發表於 2015-5-13 12:05

唔係隻隻DAC都有USB咖ma

投资得S/PDIF檔板,不如买有USB的DAC,后果好d。不过DAC好像只是出双声道。

投资得S/PDIF檔板,不如买有USB的DAC,后果好d。不过DAC好像只是出双声道。
vg1234 發表於 2015-5-13 13:21

我隻DAC, 的確係有USB, Cox 同Optical
長開唔熄, USB差唔多兩個月壞一次
保養一轉用一個月, 琴日第3次壞USB
我投降啦

回覆 8# shingzhk

分分钟你要换你的DAC啊,你换左光纤,一样系坏。

不过你部脑有无COX,COX又好过光纤。

回覆  shingzhk

分分钟你要换你的DAC啊,你换左光纤,一样系坏。

不过你部脑有无COX,COX又好过光纤。 ...
vg1234 發表於 2015-5-13 14:11

試左Optical位冇問題, 壞既係DAC上既USB controller
以前用PCI sound card一路都係用Optical out相安無事, 不過最近換左底板冇pci槽, 轉用usb先死

P.S. Cox唔會好過Optical, 最多叫一樣,
因為呢種SPDIF 光纖module 頭尾都只係轉做同cox一樣既電位signal