[主機板] 繼續用定買過料砌過部好?

本來用緊塊Gigabyte G31 板+E8200但係3月有日好朝濕之後死左底板,部完全冇反應,風扇都唔著,換左火牛都係咁,但用usb tester試底板仲有電到的
之後即刻響二手區買左塊MSI G31板著返機,但係上返機10分鐘稔住裝顯示卡driver嗰時hang機,長禁power制又熄唔到機,最後熄拖板電制
但係開返電制想開機又開唔到喇同之前塊板死狀一樣,又係usb port 有電到但著唔到機冇畫面
火牛:antec ea380d 用左5年
顯示卡:msi 5450二手買返黎試過花畫面一排之後又正常返
機箱:用左12年既機箱
到底係邊樣野壞連續攪死2塊板呢,有冇可能係機箱問題?
而家塊msi板維修好正常用得返,但我用另一個火牛著到,只係裸跑,唔敢用返原本個火牛同機箱
咁我買過塊H81+G1840+火牛機箱
定繼續用塊msi G31+E8200再買過新火牛機箱好呢

其實睇樓主自己想唔想洗錢je
身痕的話 ~ 相信各師兄們一定會叫你成部整過 ~ 因為師兄你唔係要高配置 ~ 要買新都係有限錢

如果想慳錢唔洗錢住 ~ 一個新case同火牛 都係一個好選擇 ~ 因為第時換機又可以用返 ~!

不過提醒師兄一樣野la~ 因為師兄部舊電腦都有好幾年 ~ 如果買新CPU+MB ~ 就最好買埋新HDD/SSD 同新火牛啦 ~ 新板比一個自己都怕有問題的火牛整壞就唔好LA ~

有無試過全部拆出來響箱外面開機?

有無試過全部拆出來響箱外面開機?
MK2010 發表於 2015-5-13 12:27

有壞左果2塊都有

有冇試過唔插display用內顯boot?

有冇試過唔插display用內顯boot?
timrice 發表於 2015-5-13 12:53

有,一樣著唔到

屋企又濕 隻箱又用咗咁耐真係唔奇
似有野short到先會咁
最平嘅方案換咗箱睇下點
還點隻箱之後你upgrade你都用得返

有,一樣著唔到
Johnny1988 發表於 2015-5-13 13:19

咁就真係奇, btw 你依家唔係連塊msi g31都死咩? 不如全部換曬佢, 反正你個case都用左12年.

咁就真係奇, btw 你依家唔係連塊msi g31都死咩? 不如全部換曬佢, 反正你個case都用左12年. ...
timrice 發表於 2015-5-13 13:33

咪就係連續死2塊板
塊msi g31都死左,但我拎去漢科整返好,但我用另一個火牛著機,只係裸跑,唔敢用返原本個火牛同機箱

咪就係連續死2塊板
塊msi g31都死左,但我拎去漢科整返好,但我用另一個火牛著機,只係裸跑,唔敢用返原本個火 ...
Johnny1988 發表於 2015-5-13 13:40

有冇問下漢科壞咩?
繼續用第一步先換機箱同火牛