[電源器] (完結)家用Server火牛推介,7X24 [已買acbel七年保]

小弟深夜連Server睇電影
突然網路中斷,重開rouer都唔得,睇下部Server,發現無電源燈
大家都知咩事,初步睇正係火牛有事,有味,無燒焦情況。

第一次突然死,好擔心,咩都唔重要,最緊要硬碟無事,最慘我主機又無曬SATA位,而且做緊野唔方便關機
所以打算換隻牛牛睇下點先

部機行內顯,用途串流影片/備份,六隻硬碟同一隻SSD
其實用電應該唔過350W,因為基本就係分享硬碟出去,cpu長期都唔過10%
極少機會解碼串流運算(iPad Air video)...

換牛應該500W就夠,想問有咩推介
貴少少唔緊要,足料就得

另外我想問,我咁既情況,買新牛牛可否繼續用返條電源線呢?!
因為我初步睇,牛牛突然死左,無燒毀其他野既情況(隻牛係執以前主力機,七年!條線都係!)

求推介牛牛! 謝謝幫忙
我預450-550W 金/白金牌
但係我又考慮老化問題,定係我買隻650-750W 銅牌/銀牌仲好?

大瓦數老化都唔怕轉換功率少左
我部Server砌左先一年,預行五年
急用求推介! 我見Antec白金都話得三年保,都唔知買咩好-.-!

ANTEC EA450-Platinum 450W 80Plus Platinum 火牛        HK$ 699(官網話三年保,當場無信心)
Acbel 點樣? 仲係五年保? 幫人砌過,自己無用過。
以下邊隻好
AcBel PCA027 i-Power M85 750W 80Plus Bronze Modular 火牛        HK$ 640               
AcBel PC7063 R88 700W 80Plus Silver 火牛        HK$ 740               
AcBel PCB010 iPower90 700W 80Plus 火牛        HK$ 799               
邊隻系列最好?

仲有冇其他推介?
要求就係足料,耐用,五年保
最緊要足料!

足料500W牌子唔多,行server就買靚d la,Corsair AX760i係好貴,但係冇謂博新買唔夠火數

其實你有冇spare火牛?你有就拔走所有HDD,淨係插番板試下著唔著先la,死埋板講咩都冇用

足料500W牌子唔多,行server就買靚d la,Corsair AX760i係好貴,但係冇謂博新買唔夠火數

其實你有冇spare火牛 ...
athloniimax 發表於 2015-5-17 04:18

隻牛有味⋯
Corsair自己主力機用緊,換過一次,印象唔好
雖然五年保

我無多餘機同牛可以試,連SATA位都無多-.-!死板我都唸過
但係最緊要係硬碟,換左隻火牛先,有事先再換埋底板,因為底板可以送修(ROG ITX)

home server use this is gooder, good quality and super cheap
我有一個,可放

回覆 3# a39g99

禁Cooler Master V550/650/750

再唔係就要比較低調嘅好牌子:Seasonic, Enermax, etc

我都係用緊隻Antec NeoEco400C比部DIY NAS 24X7

回覆  a39g99

禁Cooler Master V550/650/750

再唔係就要比較低調嘅好牌子:Seasonic, Enermax, etc ...
athloniimax 發表於 2015-5-17 04:39

我只係用過兩間a牌同corsair,都係五年保,同人砌機都係a牌
但係我頭先上官網睇白金,450w話保三年(我真係唔知咩情況,半年前先幫人出a牌牛都係五年保)
所以先上來問問
主力機用corsair,當年隻型號都係話最少出事,但係我都換過一次-.-
CM牛唔係一直都係煙花牛咩......
有冇五年保
其實我部機一般用電都唔過250w , CPU 65W,HDD 6x20W,SSD 10W
都係用MAX值計算
500W基實已經預多好多
不過出450w,550w金/白金都夠出650-750w銅/銀我都ok

我都係用緊隻Antec NeoEco400C比部DIY NAS 24X7
9658@transperth 發表於 2015-5-17 04:49

本來我都係想出返antec

ANTEC EA450-Platinum 450W 80Plus Platinum 火牛        HK$ 699               
但係官網話得三年保,搞到我都唔知出邊隻好。

回覆 7# a39g99

論煙花牛唔及得GTR

但係你要知依家有5年保通常都係高火數+80plus gold or 以上先有

你要500W+5年保係腦場唔多,近乎冇

回覆  a39g99

論煙花牛唔及得GTR

但係你要知依家有5年保通常都係高火數+80plus gold or 以上 ...
athloniimax 發表於 2015-5-17 05:19

Antec同acbel好似都係五年保
但係自己用開antec,文書機同分機都係五年保
想話買隻白金,官網睇就話三年保,當場味左
Acbel幫人砌就多,自己就無用過,質數ok,但係聽講代理
朋友既acbel用左3,5年都味出事。

場內邊會咁少五年保,我半年前先幫朋友砌完來,antec 500w五年保
半年有冇咁大變化,白金牛都話三年保,都唔知買邊隻好

以後主力機換機都唔知點搞好,antec白金都話得三年保
一點開門,我想叫sales哥哥拎曬五年保既700w牛比我睇睇
唔知會唔會x我