[開箱] [開箱]平民化的ITX平台i7機開箱

呢排得閑,整左部i7機仔來玩esxi server.主要係要將pfsense VM化左再装多幾個guest OS來行.因為個server要長行.所以用左以下料來砌!

板我簡左超微,見佢係啊嗎記有特價就買左.連運費最後都唔洗$900港紙!開箱check過係最新1.1版,唔錯!因為1.1版support 第三代mobile CPU.

買板送散熱器,仲送够六條sata cable.

呢隻板最大特色係用4pin 12V供電,唔係行ATX 24pin.佢係特別設計比細機箱用,減小左排線,唔洗浪費機箱内空間!

Dual intel lan. 我再加多張獨立dual port intel lan咭.總共有四lan port.

CPU 我用左2820qm呢粒mobile野.原本想買Ivy Bridge CPU,但見佢網頁寫只支持35W IVY.最後都買返2820qm算.

行緊ESXI.

加左張獨立煙條lan card.可以見到vt-d己支持!

砌起左部野係禁.用落幾静下.因我隻底板有三個4 pin頭,風扇設定左行50%速度.如果粒U溫度高左先増加風扇轉速.部機裝完之後發現内部空位都幾多下.有利散熱.正!

回覆 1# fireeye

2820QM係45W喎.
粒U几錢?

.

塊板好抵呀!

回覆  fireeye

粒U几錢?

.
skw 發表於 2015-5-24 14:09

890人仔。小贵。但係正式版。唔係ES.
粒野45w,但好節電。平時行都係全機24W. 行linx堡機先70W電。攞來長行server有着數

塊板好抵呀!
jimmychan 發表於 2015-5-24 14:39

Ok 啦。比起佢原價來講。

塊板900蚊港紙…
比CHing痕都身埋

回覆  fireeye

粒U几錢?

.
skw 發表於 2015-5-24 14:09
官網寫得好怪,
塊板係十卜45W