[記憶體] G.SKILL 16G 2400MHZ RAM選擇

睇中左G.SKILL SNIPER 8GBX2 DDR3 2400MHz

但係見好多人話唔係太好

不如用G.SKILL TridentX 8GBX2 DDR3 2400MHz

因為我去開黃金"淨刀"買野,見佢官網報價GSKILL正係得SNIPER冇TridentX

咁TridentX同SNIPER真係差好多咩?我正係知SNIPER係C11D,TridentX係C10D,其他就真係唔知有咩差別啦,定係C10D就已經差好遠

各位CHING有冇推薦,唔該哂!

我都想買, 珍x 可能有。

點解同價位要選"豬屎Q" 已經係一個大問題

DDR3-2400 CL11 8GBX2有"金屎鈍" hyperX
重要比"G屎Q"平多$50-100
講保養講穩定無理由唔選金記啦下話

但 TridentX DDR3-2400 CL10 8GB x2 就的確抵玩少少
不過CL10/11 係平時應用根本無分別
(跑分都係得幾%差距)

但呢年"豬事Q" 個代理都幾力推D ram,
但有得選, 我會穩定要金記,
玩家既會用Dominator Platinum

點解同價位要選"G屎Q" 已經係一個大問題

DDR3-2400 CL11 8GBX2有"金屎鈍" hyperX
重要比"G屎Q"平多$50 ...
wgpoon 發表於 2015-6-3 22:07

窮鬼表示牙地他

買超頻RAM都係為超姐,直接TridentX
買唔起可以跟wgpoon㨂hyperX
唔建議買G.Skill Top series RAM, CP值低
可以搵JUMBO訂

Dominator Platinum同等速度貴 TridentX 超多
同埋超得唔係好多,只係得嗰款形

窮鬼表示牙地他
yjfoeg 發表於 2015-6-3 22:33

牙-地他 最好搵番牙石/技姦廠先好用,
如果係MXI/生物星 果D二線廠or夾AMD
分分鐘機都起唔到9鳴到你想死
(係AMD 785G 880G 夾MXI 已經中過伏)

而且平既DDR3-1600 無殼果D超又唔得, 玩CL 又唔得, chip 廠名都remark 埋

要平可以買"隊伍" ram, 平平地都叫無乜鑊氣

我正係諗住用到2400MHZ就OK,冇諗過再超高D啦,

咁係味G.SKILL SNIPER 8GBX2 DDR3 2400MHz就OK

因為我仲想買個cooler master gts v8,但佢對RAM既高度有限制,最多50MM或以下,SNIPER係42MM

G.SKILL TridentX 8GBX2 DDR3 2400MHz 已經係54MM,多左4MM出黎..

另外"牙地他"係乜野..我正係睇唔明"牙地他",其他都知道,點解CHING你地講地咁古怪..係味牌子都唔可以開名架?

仲有"金屎鈍"有冇推薦?同樣是8GB*2 DDR3 2400MHZ

另外我用緊"技姦"z97x gaming5  ,i7 4790k