[其他] 客廳TV接駁HTPC(電影、睇劇) (+上網、YouTube 1080p + Word、Excel)

客廳TV接駁HTPC(電影、睇劇) (+上網、YouTube 1080p + 間中Word、Excel), 有幾種途徑:
1) 自己砌ITX (約$2500, 效果一定好, size大一點)
2) 品牌微型機, 例如Zotac (約$2000, 估計效果ok)
3) 淘佬迷你機 (人仔700, Bay trail Z3735, 2G+32G)(不知效果如何, 你敢唔敢用?)(貴者數千)
4) 淘佬Win8平板 (人仔500)(不知駁TV可否出1080p? 流暢否?)
5) 淘佬電腦棒(人仔500至800)(不知效果如何?)
6) 名品牌電腦棒(Intel、Microsoft(好似只在台灣有售))($1299~1499) (不知效果如何?)

C Hing們可否分享下經驗?

1,2 用ie睇1080p可以,幾ok!

講咁多…其實都係睇u, ram同os disk
揀non atom, 起碼4g ram, 64g ssd會比較好d
買太低規格 而家夠用日後都唔夠…

講咁多…其實都係睇u, ram同os disk
揀non atom, 起碼4g ram, 64g ssd會比較好d
買太低規格 而家夠用日後都 ...
C-Leung 發表於 2015-6-6 08:54

唔打算睇4K, 估計串流唔會有4K出現, 所以平平地OK, 抵用。如果600人仔都得, 又唔阻地方, 咁就好正。

1,2 用ie睇1080p可以,幾ok!
vvdee 發表於 2015-6-6 07:05

小弟之前近2千多砌左部G1840 ITX, 做HTPC真係飛咁快, 超晒班。不過有d浪費左。
如果六、七百都做到相同功能, 仲慳位, 會物盡其用, 扺用, 亦估計會係新趨勢!

買部HP Stream Mini果類唔錯

回覆 1# kslee30

INTEL COMPUTE STICK香港好似有得賣噃(1499)!!想知咪去深水埗行吓囉,3C好似都有!!!!

回覆  kslee30

INTEL COMPUTE STICK香港好似有得賣噃(1499)!!想知咪去深水埗行吓囉,3C好似都有!!!! ...
inone2 發表於 2015-6-6 09:14

反為想知淘佬果枝得唔得, 另外, 呢道有C Hing話用Win8平板駁電視都好ok, 唔知點ok?

反為想知淘佬果枝得唔得, 另外, 呢道有C Hing話用Win8平板駁電視都好ok, 唔知點ok? ...
kslee30 發表於 2015-6-6 10:21 AM

因為兩者用料近乎一樣,係少了觸控屏幕同電池咁解

因為兩者用料近乎一樣,係少了觸控屏幕同電池咁解
寂寞的FSY 發表於 2015-6-6 10:44

請緊電視棒與Win8平板的分別?