[操作疑難] 新機ram 問題,條ram 明明係1600,但系統標示1333

我用asrock B85M-ITX 插 corsair value select ddr3 1600,但bios 標示佢係1333,我入去選擇得 auto,800,....1333, & 1400。 點先可以行返1600

我條RAM資料

系統行緊1333咋

咩cpu

咩cpu
tompkyou 發表於 2015-6-7 01:16

g3258

1600個D係唔係要超頻上去???

係bios睇下ram欄,有冇XMP,有就開左佢

g3528 support 1333 only

g3528 support 1333 only
lazywildpig 發表於 2015-6-7 03:36

吓,乜support 咩ram ,同粒CPU都有關架

咁冇法啦,以後再買RAM唔駛一定買DDR3 1600

我仲係度諗會否我得一條8GB唔係行dual channel,先至行唔到1600

係bios睇下ram欄,有冇XMP,有就開左佢
akam7777 發表於 2015-6-7 03:04

我塊版個MAMUEL 話support架,但唔知邊度開

而家d Ram controller系粒U道架, G3258預設用1600 Ram 行1400、你可以超粒U連帶超埋 Ram、但注意散熱

我塊版個MAMUEL 話support架,但唔知邊度開
epa 發表於 2015-6-7 01:32 PM
話support但唔係一開bios就set到 我塊板都有寫可以行到2000 但bios set最高得1866 最後要自已超上2133