[記憶體] 買RAM問題? 加出機....求指教

請問大家, 如果要出機, 會諗住買DDR3 定等多一排先 睇下DDR4咩價位再決定?

我家老爺機, 受不到熱天係時候退休

而加想出一部新機, 用來寫PROGRAM同打機

所以想問問大家, 意下如何

1. 等下啦
2. 即刻出部啦

因為學校功課要寫PROGRAM, 老爺機開一陣就60幾度(哭出來)Ps. CPU底座曾經熱到崩左= =

希望大家比比意見...感謝
Budget 10k~15k

等 DDR4 價位應該等到下年

DDR3   吧

而家你裝SSD+DDR3都會FEEL到部機個速度同舊時唔同晒 DDR4等佢普及化先買吧

DDR3而家足夠使用...

DDR3   吧

而家你裝SSD+DDR3都會FEEL到部機個速度同舊時唔同晒 DDR4等佢普及化先買吧 ...
jerry0816sum 發表於 2015-6-11 01:00

如果用來寫program 例如android studio, visual studio, adobe cs6 等等加GTA5 咁洗吾洗出DDR4??

如果用來寫program 例如android studio, visual studio, adobe cs6 等等加GTA6 咁洗吾洗出DDR4?? ...
小霧丫 發表於 2015-6-11 15:58

DDR4 同DDR3 比而家唔會快得幾多,
主要係制程同良率只係剛剛起步
以2133MT/s 做例, DDR3 2133 普遍行CL11
但DDR4 就會去到CL15/16
實際上DDR4可能會反應慢DD

比我選, 而家出機會落DDR3 同打爆16-32GB RAM 會抵玩D
cs6行多effect RAM唔夠就乜都死

GTA6應該最少都4-5年後先出,宜家 泰坦叉 x3 應該都行唔到,唔好諗咁長遠啦

感謝各位意見, 去問問LIST 吾該晒大家

而家出到DDR4...
正係入手DDR3既好時機

而家出到DDR4...
正係入手DDR3既好時機
-13- 發表於 2015-6-12 11:12
應該話而家DDR4未普及,係入DDR3好時機
當主流平台都轉用DDR4,DDR3既產量就會大減,到時DDR3個價又會升