[開箱] [微換件] BitFenix Neos機箱 + CM Hyper TX3 EVO散熱

話說自己就有部「大婆」用黎消閒/工作。
因為工作關系成日要將部電腦pack入喼去其他地方, 所以底板同機箱均要用mini-ITX size.不過因為機箱細 + 自己執線技術奇差, 用部ITX黎render animation/打機粒CPU會直上90度。

最近因為職位改變唔需要再長期做空中飛人, 所以我亦把心一橫,
將部大婆換返落mid-ATX機箱 + 換埋隻CPU 散熱, 想改善機箱通風。

PC config.
Processor: Intel Core i5-4440
RAM: 2 x Crucial 8GB DDR3-1600
Motherboard: Gigabyte GA-B85N
Storage: 2 x Toshiba 2TB / WD 1TB Blue / OCZ ARC100 240GB
Graphic: Sapphire R9 280x 3GB
Power Supply: Antec HCG 620M

本來睇完之前epc的報道, 心水性價比高的入門級Corsair Carbide 100R
點知英國同香港的行情完全係兩回事, 100R竟然賣到接近£54 (HKD648)
再係搵下大約£35左右的機箱, 但搵極d機箱唔係無得走背線,就係個樣接受唔到。

最終係Amazon見到隻BitFenix Neos賣£29 (HKD348),
有得背線、個樣接受到、價錢合理, 所以就拍板去馬。

根據官網Neos有幾款顏色揀, 而我就買左隻銀白色。
老實講, 隻箱的外觀令我聯想起上一代Mac Pro。

機箱用料單薄, 同跑車牌箱差不多水平。
Front panel設係機箱頂部, 提供USB2.0 / USB3.0 / 3.5mm in / 3.5mm out 各一
唔記得影相, 但老實講個front panel膠式十足, 無乜質感可言。

內部全白化, 有預留位置走背線。
而呢款機箱唔需要裝銅柱, 可以直接上底板。

Neos提供3 x 3.5" HDD + 3 x 2.5" HDD位置,
3.5"硬碟架免鑼絲, 但2.5"硬碟架就需要上鑼絲。

雖然機箱有三個5.25"位, 但Front panel已經佔用了最頂的一個5.25"位,
所以最終只可安裝最多兩隻5.25"裝置係機箱。
隨機箱附送同廠120mm風扇一隻, 但實際散熱效能未如理想。

故此我又另外係Amazon訂多兩隻SliverStone SST-FN121-P 同CM Hyper TX3 EVO
前者為add-on item £3.90(HKD46)一隻, 而TX3則賣£16(HKD192)

我將跟箱風扇調到機箱前方, 加埋FN121一齊抽風入;另一隻FN121則調到後方抽風出。
值得一提, Neos有於機箱前方及機底PSU入風位提供隔塵網, 值得一讚。

除左換機箱外, 是次微換件的另一目標係換走Intel原裝HS

替代品正是CM Hyper TX3 EVO
選擇TX3的最大原因係佢唔需要換扣具。
雖然已經係上一代的產物, 包裝及說明書上並沒有標明支援1150,
但實際上TX3可以無痛相容1150。

TX3開箱一覽
說明書、AMD扣具、92mm風扇扣具、散熱膏、Intel扣具樣樣齊。
而TX3本體就用上一隻92mm風扇, 感覺比之前用過的212+細足成個碼。
不過因為TX3無需換扣具, 安裝難度比212+低好幾級。

安裝TX3唯一準備步驟就係上socket扣具。
因為隻HS支援三大類別的Intel sockets, 所以扣具上設有三個鑼絲位
775及1366於扣具兩端的安裝位置有特別標明, 而其餘的sockets(包括1150)的位置就在中間。

全部上晒箱, 搞掂!執線技術依然奇差, 但有走背線, 最少比以前整齊。
CPU溫度由原本idle 48度降至31度, 打機亦唔超過56度

是次微換件報告完畢, 多謝閱讀。

唔知點解永遠見到細板用大箱感覺永遠怪怪   but 212x唔會壓得好過呢隻hs咩?

via Nexus 5 Red

唔知點解永遠見到細板用大箱感覺永遠怪怪   but 212x唔會壓得好過呢隻hs咩?

via Nexus 5 Red ...
brian1024 發表於 2015-6-14 00:18

揀TX3最主要係我懶換背板, 加上呢邊氣溫低+個人需求無咁大,
而212價錢係TX3的double有凸, 所以夠用就算啦

樓主郊遊不忘找靚嘢比我地欣賞,多謝!

回復 3 #poopies

我以為係香港   你似家係外國係咪主要用亞馬遜買野?

via Nexus 5 Red

ITX用大箱

用的大箱點解唔用埋大板?

Good price BitFenix Neos!!!

But I would rather use a smaller case for the setup...

Itx大箱,仇機???

回復 poopies

我以為係香港   你似家係外國係咪主要用亞馬遜買野?

via Nexus 5 Red ...
brian1024 發表於 2015-6-14 07:56

多數係搵佢, 因為比錢買左Amazon Prime membership, 有Free next day delivery。
電腦野有時會睇埋eBuyer同SCAN, 視乎邊間平
不過一般點都唔夠香港平

Itx大箱,仇機???
Frozen 發表於 2015-6-14 16:24

用的大箱點解唔用埋大板?
硬件佬 發表於 2015-6-14 09:08

其實文中第一段已經有解釋  
換大箱係因為要改善通風、用ITX板係因為部電腦原本就係ITX setup
同埋未來部機會換板, 換U, 加RAM兼改行SLI, 咁他日我就唔洗再星期六晚特登返公司render

Good price BitFenix Neos!!!

But I would rather use a smaller case for the setup...
god_snowman 發表於 2015-6-14 12:52

買左隻大箱, 代表黎緊可以換大板(實際上已經物色緊新底板 )
加上住呢邊間屋比較大間, 就算用full ATX tower都唔覺佔地方