[中央處理器] 怎樣比較不同的CPU?

經常都見CHING比較CPU的分數, 但最近因為在家找到粒陳年C2D的E6550, 所以上網比較過E6550同J1900, 發現J1900分數還要比E6550高

但不知是否心理作用, 一直覺得E6550好似是快一點的, 所以想請教CHING其實CPU應該點樣比較高低的..?

因為跑分軟件好多支援多線程
但實際應用上支援多核既軟件比較少

回覆 1# liok

你 youtube開套4k片睇睇先講啦

佢睇到J1900, 有E6500但冇板,相信要各位幫手啦!

因為跑分軟件好多支援多線程
但實際應用上支援多核既軟件比較少
Sarsaparilla 發表於 2015-6-15 22:25

那即係j1900 真係差d的? 因為平常用其實冇咩事, 只係上網開太多版就會有感lag…

回覆  liok

你 youtube開套4k片睇睇先講啦
t773777 發表於 2015-6-15 23:01

我又真的好像未試過用j1900 開4k,  因為開1080p覺得lag就一直只開720…

佢睇到J1900, 有E6500但冇板,相信要各位幫手啦!
vvdee 發表於 2015-6-15 23:23

ching好強的觀察力
其實這排真的揾緊775 板, 但因為要matx 或更細的板,就算2手都起碼要$400-500, 如果效能差唔多又熱禁多, 我真係情願加多幾百買多塊j2900 好過

回覆 5# liok

用win8.1 流暢睇4K

那即係j1900 真係差d的? 因為平常用其實冇咩事, 只係上網開太多版就會有感lag…

我又真的好像未試過 ...
liok 發表於 2015-6-15 23:55

我情願 G1820 + H81

回覆  liok

用win8.1 流暢睇4K
t773777 發表於 2015-6-16 00:05

琴晚試過...我用ASUS果塊J1900開YOUTUBE 的4K會LAG

我情願 G1820 + H81
冰水半糖 發表於 2015-6-16 00:33

但G1820 + H81又會貴上一級, 本身只係想幾舊水砌返部6550, 當年換機都不是因為唔滿意個效能, 只係想冇禁用電

琴晚試過...我用ASUS果塊J1900開YOUTUBE 的4K會LAG

但G1820 + H81又會貴上一級, 本身只係想幾 ...
liok 發表於 2015-6-16 14:56

最平既H81配G1840都係600左右,貴唔到一級