[開箱] 劍齒虎x99

舊有hw有少少問題,無理由厘個時侯買返z97
z170都就出,但天湖i7相信唔會快haswell i7幾多
諗返4790k都2k中,天湖i7 k版初期相信又炒一炒
不如上最平個粒haswell-e,都只係2999
咁就多2個core,多9mb L3 cache

底板揀牙石,因為有oc socket,雖然我唔會大超,對我應用不著
用慣佢個uEFI介面,同埋2750都算合理價
揀劍齒虎厘塊貪佢有5年保,我用noctua D15都幾重,有背板感覺實在d
另外D15唔夾部份x99,會頂1st pci-e slot,劍齒虎厘塊無事

ram本來考慮amazon買crucial 203usd 8gb*4 DDR4 2133的
但唔等了,見中央田仲有一盒2500hkd既gskill 2400 c15 8gb*4,雖然貴亞媽900hkd
但當買個保養安心d,同埋我心急

散熱膏上年個支已經用晒,都係買返gc-extreme,支持gelid

cpu我知以epc standard 5820k好唔入流
但我一定唔會玩SLI或交火,俾40條pcie lane我都用唔著,就算遲d玩NVMe 28條都夠我用
另聽聞5930k imc體質好一點,我對ram又唔會超,超ram對我既用途無咩幫助
所以最平既5820k岩我了,更唔好講5960k,自問無米玩

開箱先

配件,6條sata,貼紙兩張,底板4cm風扇x1,大量防塵蓋
3條可以隨意放置既探熱針

底板真身

背板

裝左底板4cm 風扇
抱歉無ab test過裝唔裝溫度差幾遠
不過我唔大超相信都係gimmick多

上機後情況

俾裝os玩左半日
我平時主力用不能雪的os
打機先boot去windows

但x99對不能雪既support好有限
所以玩左我半日先攪掂
仲未裝返win8,所以無跑分

個散熱

師兄:

你塊劍齒虎x99係咪關機後個4cm 風扇會狂吹一會, 切斷電源都照吹;  又開機時每次都會很快reset BIOS 一次再從新Boot 機?

另外FT05真係不錯,垂直風道
cpu同gpu各佔一個ap181風道
穿甲彈又有3段式調速制係開關制旁
打機潑gpu個把去高速就攪掂,render野潑cpu個把去高速又得
平時中速都無咩聲,

不過如果背面走線位深少少就好了
另外用長PSU就裝唔到3.5inch hdd,好在我一係ssd一係2.5inch hdd

個散熱
erickynow 發表於 2015-6-22 01:55

你想講NH-D15 定係主板個把4cm?

玩過d15我唔會玩AIO水,靜太多之外效能又足夠

個把4cm就,我都係玩下架乍

師兄:

你塊劍齒虎x99係咪關機後個4cm 風扇會狂吹一會, 切斷電源都照吹;  又開機時每次都會很快reset BIOS  ...
housing 發表於 2015-6-22 01:56

uEFI有setting可以set 佢開機同關機會唔會全速轉30sec定1min
我off左

回覆 6# akitohk

無留意tim, 遲D去set番, Thx.

你呢張我都有
係講張床單

師兄好奇一問
你部機直接install左不能說同windows 做dual boot?
打機個陣boot去windows
即係平時一boot機係不能說??
(不能說boot入去唔係得個command prompt?)

定係不能說係指其他OS(E.G 黑applX) 而非 synoloXX os

回覆 9# matthew1130

黑字頭個個